Meny Stäng

6 anledningar att skaffa ett kreditkort

skaffa kreditkort

Kreditkort kan ha många fördelar, om man använder det på rätt sätt. Här är några anledningar att använda ett kreditkort vid olika tillfällen.

Alternativ till buffert

De flesta behöver en buffert, inte minst om man äger sin bostad och själv får stå för kostnaden när sådant som spis och kylskåp går sönder. Om man inte hunnit spara ihop en buffert kan ett kreditkort vara ett utmärkt alternativ. När du inte använder kortet så betalar du ingenting, förutom möjligtvis en årsavgift, och när olyckan är framme så kan du vara trygg med att det åtminstone finns ett kreditkort att använda.

Bättre koll på ekonomin

Ett kreditkort kan ge dig bättre koll på din ekonomi, på olika sätt. Du kan till exempel välja att använda kreditkortet till en specifik utgift, till exempel matinköp, och kan på så sätt ha full koll på hur mycket du spenderar på maten varje månad. Även om du använder kreditkortet till olika saker så kan du få bättre koll, eftersom du varje månad får en samlingsfaktura där du kan se alla inköp och summor.

Bättre koll på ekonomin

Kunna handla när du vill

Med ett kreditkort vet du att det alltid finns möjlighet att handla det du behöver och vill ha, eller betala oväntade räkningar om du vill använda kortet även till sådant. Om du hittar något du vill köpa till rabatterat pris så kan du köpa direkt, även om du inte har några pengar för tillfället. Du kan sedan välja att betala tillbaka hela beloppet på en gång när lönen kommer in.

Återbäring eller bonus

I stort sett alla kreditkort har någon form av förmåner, och ibland är denna förmån återbäring – det vill säga att du får pengar tillbaka. Även om återbäringen sällan är särskilt hög så kan det bli mycket på sikt, inte minst om du använder kreditkortet ofta. Andra alternativ kan vara till exempel bonuspoäng, som du sedan kan använda i deras egen butik för att beställa produkter.

Återbäring eller bonus

När du reser ofta

Om du ofta är ute och reser så kan ett kreditkort definitivt vara användbart. Ofta ingår nämligen en reseförsäkring i kreditkortet, förutsatt att du betalar minst halva resan med kreditkortet. Väljer du dessutom ett kreditkort som är anpassat för just resor så kan du få ännu flera fördelar.

För att nyttja rabatter

Många kreditkort erbjuder även rabatter hos olika butiker som de samarbetar med. Oavsett om du använder ditt kreditkort dagligen eller bara i nödfall så kan du ta del av dessa rabatter när du ska köpa någonting.