Meny Stäng

Att köpa och sälja aktier

köpa aktier

Att köpa och sälja aktier blir ett allt populärare sätt att hantera sina pengar. Med rätt köp kan det bli ett betydligt mer lönande sparande än att bara sätta in pengarna på banken. Dessutom blir aktiehandeln för många en spännande hobby. Nästan som ett spel, fast ett spel där man själv faktiskt har stora möjligheter att påverka utgången. För desto mer du lär dig om marknaden, och om de fonder och företag du satsar på, desto större är möjligheterna att göra aktieköpen till en riktigt lönande affär.

Även om det både är spännande och kul att handla med aktier, och också kan bli ett bra sätt att få sina sparpengar att växa, är det många som inte riktigt vågar sig på att köpa aktier. Dels för att man har hört att det är riskfyllt, men i första hand för att man tror att det är krångligt och att man behöver kunna mycket. Man tror helt enkelt att aktiehandel inte är till för gemene man. Men, du kan självklart köpa och sälja aktier oavsett vem du är, vad du jobbar med eller hur stort eller litet ditt bankkonto är. Det gäller bara att komma igång, och här ska vi ge dig den information du behöver för att våga ta steget in i en spännande, och kanske också lönande, värld.

Handla aktier online

Det första du ska göra är att öppna ett konto hos en aktiemäklare. Välj en mäklare som ger dig möjlighet att hantera ditt konto via internet, så kan du alltid göra dina affärer snabbt och enkelt. Ofta är det både dyrare och krångligare att hantera sina aktier via sin lokala bank än på nätet. På aktiemäklarens hemsida ser du precis hur du ska göra för att registrera dig och öppna ett konto.

Du kan välja mellan olika typer av konton för dina aktieaffärer. Vanligtvis ingår det automatiskt ett aktie & fondkonto eller värdepapperskonto, men du kan också välja investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Du behöver inte välja direkt, utan kan om du exempelvis väljer ett traditionellt aktie & fondkonto komplettera med en annan typ av konto senare.

Att välja aktiemäklare

När du väljer aktiemäklare kan det vara bra att titta på hur mycket de tar betalt för aktieaffärerna. Hos banken är det vanligt att man får betala mellan 70 och 100 kr varje gång man köper eller säljer en aktie. Men, flera av aktiemäklarna på nätet låter småsparare köpa och sälja aktier helt gratis. Detta är förstås ytterligare en anledning att välja en aktiemäklare på nätet istället för din vanliga bank.

Som småsparare investerar du kanske inte så stora summor varje gång, men det kan bli många transaktioner över tid, och därför är det förstås värdefullt om du kan göra dem utan kostnad.

När du har registrerat ett konto är nästa steg att sätta in pengar på ditt konto, så att du har något att handla för. Det enklaste sättet är nog att göra en vanlig banköverföring, men du kan se på mäklarens hemsida vilka betalningsmetoder man erbjuder och hur du ska gå till väga för att sätta in pengarna på ditt konto. Handlar du aktier via en vanlig bank brukar aktiekontot vara kopplat till ditt vanliga bankkonto, och pengarna dras alltså därifrån när du gör dina aktieköp.

Månadsspara i aktier

Om du vill månadsspara i aktier kan du ordna så att det görs en automatisk överföring till aktiekontot, så behöver du inte tänka på att sätta in pengar.
De flesta handelsplattformar på nätet är utformade så att det är enkelt att handla med aktier. Exakt hur du ska gå till väga beror förstås på vilken aktiemäklare du valt, men i stora drag är arbetsgången ganska likartad. Du loggar in på ditt konto och letar rätt på den aktie du vill köpa. Sedan går köpet till på ungefär samma sätt som när du handlar andra varor på nätet. Du klickar på köp och kan då välja hur mycket du vill köpa av den aktuella aktien, hur mycket du vill betala och vilket konto pengarna ska tas från. De flesta aktiemäklare erbjuder numera också möjligheten att hantera sitt konto via mobilen eller surfplattan, vilket gör att du kan köpa och sälja aktier när som helst och var som helst. När du har blivit lite mer varm i kläderna kommer du kanske att följa börsen aktivt, och då kan du se när rätt tillfälle att köpa eller sälja dyker upp. Då är det givetvis mycket värdefullt att du kan lägga in ett köp, eller en försäljning vid exakt rätt tidpunkt och då är den mobila tekniken ett fantastiskt bra redskap.

Avgifter för att handla med aktier

Om du inte handlat med aktier tidigare är förmodligen en av de största frågorna vilka avgifter som finns och hur mycket du ska investera. Är du nybörjare kan det vara klokt att börja med ett mindre köp, och inte satsa alla dina besparingar i en enda affär. Men, en alltför liten investering kanske inte heller är bra, eftersom du då riskerar att courtaget äter upp den eventuella vinsten. Courtage är den avgift du får betala till aktiemäklaren vid varje köp och försäljning. Courtaget varierar mycket, både mellan olika banker och mäklare, och beroende på hur stora affärer du gör. Men, som nämnts tidigare, finns det aktiemäklare på nätet som åter småsparare köpa och sälja utan avgift, och om du har registrerat dig hos en av dessa kan du givetvis göra små köp utan att vinsten försvinner i avgifter. Kolla alltså villkoren hos just din aktiemäklare innan du gör ditt första köp, så riskerar du inte att råka ut för avgifter du inte förväntat dig.

När du har gjort ditt köp är det bara att avvakta och se hur börsutvecklingen blir. Du kan inte förvänta dig att snabbt bygga upp en förmögenhet på aktier. Investering i aktier och värdepapper kräver tålamod och det kan ta flera år innan du ser några större vinster. Men, du kan givetvis också ha tur och välja aktier som snabbt stiger i värde, och som då ger dina sparpengar en snabb tillväxt. Men, kom ihåg att tålamod och is i magen är viktiga egenskaper när man handlar med aktier.