Som företagare kanske man frågar sig varför man ska sälja sina fakturor, och det finns bra anledningar att göra det – effektiva anledningar!
Naturligtvis är det ingen idé att sälja dina fakturor om du har en fast kund som konsult och en enda faktura i månaden, men när det börjar bli flera kan det vara idé att tänka på saken. Den tid du ägnar åt administration skulle du istället kunna ägna åt att öka dina intäkter eller utveckla företaget. Ofta blir detta en ond cirkel för det mindre företaget där ägaren utför så många sysslor som möjligt för att spara pengar, och låser då upp sin kreativitet och tid med fakturering och övrig administration.
Att sälja fakturor
Att sälja fakturor är enkelt, och det finns både banker och andra företag som erbjuder dessa tjänster. Man kan både låna på sina fakturor, och sälja dem. Detta frigör kapital till verksamheten som du kanske behöver för att utöka den eller avsluta en affär som ger dig fler kunder.
Begär en offert från det företag du bestämt dig att eventuellt anlita, där kan du se vilken avgift eller procent på fakturaintäkten du behöver betala. Den procenten dras av från fakturan, men villkor kan variera. Utbetalning till dig sker oftast mycket snabbt och kundfordran förs över från ditt företag till din nya partner. De sköter sedan om det mesta, även påminnelser om sådana skulle behövas.
Tjänster för fakturaköp och fakturabelåning riktas oftast mot aktiebolag, men även mindre företag kan nyttja tjänsten. Det brukar gå till så att man uppvisar sin årsredovisning, eller att man kan styrka sin kreditvärdighet. Det kan bli så att dina kunders kreditvärdighet eller betalningsförmåga också kontrolleras. Det går snabbt och är inte alls så krångligt som det kan låta.
Att tänka på
Tänk på att ju färre fakturor du överlåter desto mer betalar du oftast. Det är normalt att ett företag som tar över dina kundfordringar tar 1-5 % av fakturavärdet, men det kan också parallellt förekomma en årlig baskostnad för tjänsten. Det är vanligt. Naturligtvis påverkas procenten också av kreditrisken beroende på hur detta ser ut hos de kunder du fakturerar – och hos ditt eget företag. För det mesta har du pengar på ditt företagskonto inom 24 timmar.
Med eller utan regressrätt
Något du också bör tänka på är att du kan sälja fakturan med eller utan regressrätt. Vad menas då med detta uttryck? Regressrätt innebär att den som tagit över annans skuld för att driva in den har rätt att framställa krav på betalning till den som har sålt fakturan. Om exempelvis din kund går i konkurs och fakturan inte blir betald kan det företag du sålt fakturan till kräva betalning från ditt företag. Detta innebär att du aldrig sålde kreditrisken, endast fakturan. Fördelen med att sälja fakturor utan regress är att hela kreditrisken, vilket också innefattar påminnelse- och inkassoavgifter tas om hand av företaget som köpt fakturan. Det är dock mycket hårdare krav att sälja fakturor utan regress.
Den stora fördelen med att sälja fakturor är förstås, som vi redan nämnt tidsvinsten och att du istället kan lägga din koncentration på verksamheten och hur den ska växa och må bra. Detta är en lättnad för många som väljer ”factoring”. Du ska förstås alltid fråga dig vad det är värt för just ditt företag.
Vem ska jag vända mig till?
Om du funderar på att sälja dina fakturor kan det vara bra att börja med att ta in offerterna från flera parter – banker, finansinstitut eller företag som helt fokuserar på att köpa företagsfakturor, så kallade ”factoringbolag”. Jämför villkor och priser sinsemellan så att du är helt säker på att få den partner som passar dig bäst. Det är ju ändå så att tjänsten blir en del av ditt företag då de handhar administration.