Meny Stäng

Att sitta barnvakt

Ett av de mest klassiska sätten att tjäna extra pengar på, som funkar än idag, är att sitta barnvakt. Det är trots allt inte alla som har barn som har äldre syskon eller andra familjemedlemmar som kan hjälpa till med att ta hand om barnen när man själv behöver göra annat, vilket gör att det är många som behöver en utomstående barnvakt då och då. Och även om man kanske inte vill låta vem som helst sitta barnvakt åt barnen är det ofta så att man kan tänka sig en person som har bra hand och är pålitlig och mogen passa dem ett tag, så det behövs inga särskilda förkunskaper för att tjäna pengar som barnvakt, vilket gör att det också är ett så populärt extraknäck och har varit det redan länge.

att sitta barnvakt

De flesta som vill tjäna pengar som barnvakter börjar dock i ganska liten skala, vilket faktiskt är något vi också rekommenderar för alla som vill göra detta till ett extraknäck. De flesta föräldrar kan nämligen inte tänka sig att anlita någon okänd person som de hittar t.ex. via en annons eller liknande, utan föredrar helt klart att anlita någon som de blivit rekommenderade av någon de känner för ett så pass personligt och viktigt uppdrag som det trots allt är att sitta barnvakt. Det bästa sättet att hitta ”kunder” på är därför genom bekantskapskretsen, som förstås på sikt även kan rekommendera dig vidare.

Viss erfarenhet av barn

Många föräldrar vill dock gärna att du har en viss erfarenhet av barn, gärna i den ålder det gäller, för att de ska kunna tänka sig att anlita dig som barnvakt. Detta är därför ett extraknäck som passar bäst för alla som har haft med barn att göra på något vis förr. Kanske har du barn själv, eller så kanske du har yngre syskon som du hjälpt dina föräldrar att ta hand om eller så kanske du vid något tillfälle varit au pair eller liknande förr? Oavsett vad din erfarenhet består av, var beredd på att du kommer att behöva berätta om den och varför du har den för de föräldrar som vill att du ska sitta barnvakt åt deras barn.

Vill du att föräldrarna ifråga ska anlita dig igen och ofta gäller det även att inte prissätta dina tjänster allt för högt, även om man emellanåt faktiskt har chansen att göra detta som barnvakt, t.ex. om föräldrarna behöver barnvakt akut av någon anledning. Gör du detta, får du kanske det högre priset av dina kunder en gång, men de kommer förmodligen inte att vilja anlita dig igen så ofta. Detta är därför en kortsiktig lösning, så gör inte detta misstag ens om du har möjligheten, utan tänk mer långsiktigt smart!

Hitta på roliga saker

Framför allt om du kommer att sitta barnvakt åt lite större barn är det även viktigt att försöka få barnen att tycka så bra om dig som möjligt. Då är nämligen chanserna för att de talar om detta för sina föräldrar stora, och ju mer barnen gillar dig, desto lättare är det förstås för föräldrarna att låta dig sitta barnvakt åt dem. Så fast alla barnvakter inte tänker på det, bör du göra det till högsta prioritet att hitta på roliga saker att göra med barnen och roa dem så mycket det bara går. Då har du förmodligen roligare tillsammans med dem själv, och det är även smart ur affärsmässig synpunkt!