Meny Stäng

Att starta ett hunddagis

Så gör du för att starta ett hunddagis

När man ska starta ett hunddagis finns det mycket att tänka på. Det finns regler och krav som man måste förhålla sig till för att starta och driva ett hunddagis. Dessutom måste man hitta en rymlig lokal som rymmer alla tilltänkta hundar. I Sverige måste man också ansöka om ett tillstånd för att starta ett hunddagis, det kan man göra hos Länsstyrelsen. Måtten på hundboxarna måste vara i enlighet med de lagar som är förordnade. Storleken varierar med hur många hundar som ska sitta i en och samma box, samt hur stora hundarna är. Men minst tillåtna storlek för en box är 2 kvadratmeter. Måttet är avsett för en hund, ska man ha fler i samma box så ska ytan ökas. Hundarna måste också kunna rastas och helst ha tillgång till en hundrastgård. Finns det en rastgård som tillhör hunddagiset så ska även denna följa ett visst mått. Lagen säger också att hundarna ska ha möjlighet att vara avskilda från de andra hundarna om det behövs. Andra krav är att hundarna måste ha tillsyn med jämna mellanrum. Det är lite olika beroende på om de sitter själva eller med andra hundar, om de är äldre eller om de är valpar. Temperaturerna på hunddagiset, i boxarna och i hundrastgården är också viktigt. Den ska ligga mellan 10-21 grader, för äldre hundar något högre.

Hundutbildning krävs

Förutom alla krav och regler som gäller kring hunddagishållningen så måste även personen som driver hunddagiset förhålla sig till en del krav. Ett krav är att personen som driver hunddagiset måste ha hunddagisutbildning. Utbildningen måste innehålla en del områden för att man ska bli berättigad att starta och driva ett hunddagis. Det utbildningen måste innehålla är hunden beteende och etologi, problemhundar och deras ägare, stress hos hundar, smittspridning, djurskyddslagstiftningen, raskunskap, enklare hundsjukvård, samt praktik. Tanken med praktiken är alltså att man ska få uppleva hur det är att arbeta på ett hunddagis. Man ska också få förståelse för hur mycket som faktiskt krävs att driva ett hunddagis, samt få ha testat på det. Hur länge man får och kan praktisera varierar en del beroende på vilket län man bor i, därför är det bra att kolla upp vad som gäller för det län man avsett att praktisera i. Efter fullföljd praktik och teori har man alltså en giltig utbildning för att kunna starta och driva ett hunddagis.

starta hunddagis

Hunden är människans bästa vän

Många äger hund idag och allt fler människor skaffar hund. Hunden sägs vara människans bästa vän och kan komma att bli en kär familjemedlem. Men att skaffa hund innebär också mycket ansvar. Många människor kan inte ta med sig hunden till sin arbetsplats och då skolar man istället in hunden på ett så kallat hunddagis. Det är ett dagis, fast för hundar. Men det kan vara svårt om hunden inte kommer överens med andra hundar eller har svårt att träffa nya människor, därför är det viktigt att man socialiserar hunden mycket i början, redan som valp. Det är också viktigt att välja rätt hunddagis och låta hunden känna sig bekväm innan man lämnar ifrån sig den till okända miljöer. Som hundägare är det bra att jämföra flera hunddagis för att se vilket som passar hunden bäst.