Meny Stäng

Bed and Breakfast

Att ha ett bed and breakfast är en dröm för många, för många av oss gillar verkligen ha gäster och ta hand om dem, och vad skulle väl då kunna vara bättre än att både ta hand om gäster och tjäna pengar på det?

Faktum är att det går att tjäna pengar på bed and breakfast verksamhet idag, trots att konkurrensen är relativt stor, men man måste kunna skilja sig ur mängden på något vis. Det kan man göra t.ex. genom att satsa på ett visst, lite ovanligt tema, eller genom att försöka locka till sig särskilda målgrupper, så som affärsresande, utländska turister, kursdeltagare med mera.
Det är även viktigt att ha vettiga och konkurrenskraftiga priser för verksamheten. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att man är billigast av alla bed and breakfast ställen, men man bör åtminstone inte ligga allt för högt över konkurrenterna prismässigt.

bed and breakfast

Du bör även göra en ordentlig kalkyl på hur många platser du måste fylla under ett år för att gå med vinst. Många som startar upp denna verksamhet missar helt att göra detta, då man öppnar ett bed and breakfast ställe mest för att det är kul, men det är alltså ett misstag, för man måste ha ordentliga kalkyler, en affärsplan och allt annat som behövs när man driver andra företag även för denna verksamhet.

De mest framgångsrika bed and breakfast ställena är även duktiga på att marknadsföra sig, så rätt eller fel marknadsföringsåtgärder kan absolut göra mycket stor skillnad för hur lyckat projektet blir. Därför rekommenderar vi att man redan från början funderar på hur man ska marknadsföra sig för att sticka ut ur mängden som bed and breakfast ägare. Ju mer krut du kan lägga på just marknadsföringen redan från dag ett, desto bättre är det.

Tänk på att även Facebook och Instagram sidor och liknande med fördel kan användas för marknadsföring av det här slaget.

Vill du inte bygga upp allt från början kan ett annat alternativ vara att köpa en redan etablerad bed and breakfast verksamhet som säljs. Detta händer nämligen ganska ofta, så kan man tänka sig att flytta kan detta vara ett bra alternativ. Överväger du att göra detta är det dock väldigt viktigt att du tar reda på varför den som säljer verksamheten gör det. Vissa av anledningarna kan du göra något åt, medan andra kan vara svåra att komma runt för en ny ägare, så det är verkligen riskabelt att köpa något utan att förstå detta till fullo.

Bra att veta om regler och lagar

Man behöver inget särskilt tillstånd för att hyra ut max. 4 rum eller plats för max. 8 gäster i den egna hemmiljön. Däremot behöver man tillstånd för att få servera livsmedel till gästerna, så detta måste du ansöka om. Det samma gäller om du vid något tillfälle utökar din verksamhet så att den omfattar minst 5 rum eller fler än 9 gäster och så vidare.

Den som har utländska gäster boende hos sig måste även registrera de utländska gästerna och kontrollera deras legitimation enligt lag.