Meny Stäng

Binära optioner

Att handla med binära optioner blir vanligare och vanligare. En anledning till det är att det är en relativt enkel handelsform att förstå sig på. En annan anledning är att man alltid har koll på hur mycket pengar man riskerar, eftersom man aldrig kan förlora mer pengar än det belopp man köpt optioner för.

Vad går det ut på?

Handel med binära optioner är som sagt en ganska enkel handelsform. Det går helt enkelt ut på att man ska försöka förutse huruvida en tillgång kommer att befinna sig över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt. Vilken sorts tillgång det handlar om kan variera, det kan exempelvis röra sig om aktiekurser, index eller valuta.
Till skillnad mot aktiehandel kan man säga att handel med binära optioner är en kortsiktig investering. Tidpunkten då det avgörs om man vinner eller förlorar ligger ofta väldigt nära i framtiden, exempelvis under kommande dygn. Du placerar med andra ord inte pengar i en tillgång och väntar på att se dem växa, utan här är det snabba beslut och snabb återkoppling som gäller.

När får man då pengar och hur mycket? Utdelning kommer helt enkelt för den som har rätt i den förutsägelse som gjorts, och hur mycket pengar det handlar om kan förstås variera, men det är alltid ett belopp som är bestämt från början. På samma sätt kan den som investerar bara förlora den summa som investeras i optionen, inte mer än så. Det gör att den här typen av handel är relativt förutsägbar eftersom man vet vad som finns att vinna och förlora.

Vanligt förekommande binära optioner

Det finns lite olika typer av binära optioner, men för att göra det hela så enkelt och lättförståeligt som möjligt bör det nämnas att de allra flesta tillhör en av två vanliga typer.

  • Den första varianten kallas cash-or-nothing. Som framgår ganska tydligt av namnet innebär detta att den som lyckas med förutsägelsen får en summa pengar som meddelas på förhand.
    Lyckas man däremot inte med den förutsägelse man gjort så förlorar man de pengar man investerat i optionen, det vill säga, optionen blir helt värdelös för investeraren.
  • Variant nummer två kallas asset-or-nothing. Vad innebär då denna typ av option? Jo, här får den som investerar och lyckas med sin förutsägelse en summa som står i relation till värdet på tillgången.

För den som vill ha full koll på tänkbara vinster och förluster kan alternativ nummer ett, det vill säga cash-or-nothing, vara enklare att arbeta med då det alltid framgår väldigt tydligt på förhand vad som ligger i potten vid eventuell vinst.

binära optioner

Vilka tidsramar förekommer

Vid handel med binära optioner är det som sagt så att man på förhand vet sluttiden för en viss option. Det kan dock vara lite olika tidsramar som gäller, och rent teoretiskt kan det även vara en sluttid längre fram i tid, men det är inte speciellt vanligt förekommande.

Vilka är då de vanligaste tidsramarna? 1 timme är faktiskt en ganska vanlig tidsram vid den här typen av handel, men det förekommer även kortare avslutningstider, som exempelvis en halvtimme, 1 minut och 30 sekunder. Det är med andra ord mycket snabba ryck som gäller för den som vill ägna sig åt den här typen av handel. En annan vanligt förekommande sluttid är vid stängning av börsen den dag som investeringen sker. Det är en enkel tidpunkt att hålla reda på för den som handlar.
Andra namn som dyker upp

Binära optioner i all ära, men det finns även andra termer som dyker upp då och då som egentligen beskriver samma sak. Om man exempelvis kikar på Nasdaq OMX och ser termen OverUnder så handlar detta om just binära optioner. Varför kallas det då för OverUnder? Jo, det är egentligen ganska enkelt. Den som tror att en tillgång ska sluta över en bestämd nivå köper givetvis en over-option, medan den som tror att en tillgång kommer att sluta under en bestämd nivå köper en under-option. Enkelt och lättförståeligt när man tänker efter.

American Stock Exchange har ett annat namn för handel med binära optioner, nämligen Fixed Return Options med förkortningen FRO. Även detta är ganska enkelt att förstå, just med tanke på att man vet vad man får när man ägnar sig åt denna handelstyp.

Viktigt att känna till är också att binära optioner är en typ av derivat, ett ord som dyker upp här och var när man ägnar sig åt investeringar. Andra exempel på derivat är till exempel terminer.

Att tänka på vid val av plattform

I och med att handelsformen blir allt mer populär dyker det förstås även upp fler och fler ställen där man kan bedriva den här typen av handel och det är bra, men gör det också svårare att veta vart man bör sköta sina affärer. Det är klokt att ta hjälp av recensioner från andra användare, och givetvis vara noga med att läsa villkor och regler och annat som kan vara bra att veta innan man börjar handla på en viss plattform. Vi har recenserat IQ Option här.

En sak som man behöver kika på innan valet av plattform sker är minsta möjliga insättning. Om man vill börja handla men har en väldigt begränsad budget bör man välja en plattform eller mäklare där den lägsta tänkbara insättningen är väldigt låg. Det finns mäklare som tillåter att man börjar med så lite som 50 kronor, något som de flesta kan ta sig råd med. Andra mäklare kräver en minimiinsättning på flera tusen kronor, men det kan för många vara stora summor att sätta in, speciellt om man inte tidigare känner till mäklaren.

Många mäklare erbjuder också någon form av bonus för den som registrerar sig och börjar handla hos dem. Det kan också vara värt att ta i beaktning eftersom det kan ge en del extra slantar att investera. Det är dock i sådana fall viktigt att även läsa igenom villkoren för bonusen, eftersom det kan finnas specifika villkor som styr när man får ta ut pengar som kommer från dessa bonussummor. Kort och gott bör den som ska investera undersöka mäklaren och dess villkor noga på förhand, för att undvika missförstånd senare.