Meny Stäng

Bolån och ränta

Bolån och ränta

De allra flesta vet vad ett bolån är för något. Namnet på lånet berättar ju på ett ganska tydligt sätt vad det här är för typ av lån. Ett bolån tar du helt enkelt när det är dags att köpa en bostad eller ett fritidshus. Räntan är betydligt lägre än på andra lån, vilket har en naturlig förklaring. Här fungerar ju bostaden som en säkerhet. Det gör att risktagandet inte blir särskilt stort för banken, vilket gör att de kan erbjuda dig bättre villkor.

Bra att känna till om bolån

Bolånet är förmodligen det viktigaste lån du någonsin kommer att ta. Det beror dels på att det troligtvis blir ditt överlägset största lån, dels på att det ska finansiera ditt kanske viktigaste inköp någonsin. Inför bostadsköpet är det viktigt att du är medveten om att du bara kan låna till max 85 % av köpesumman. Resten av beloppet behöver du finansiera på annat sätt. Du kan, vilket är det allra bästa, ta av dina sparade pengar. Då slipper du helt betala ränta på den delen, samtidigt som det ger dig en större säkerhet. Ett annat alternativ är att ta ett blancolån för att betala den delen. Ett sådant lån har dock betydligt högre ränta än ett bolån. Det är därför viktigt att du räknar samman månadskostnaden för båda lånen, för att säkerställa att du verkligen kommer ha råd att betala av på två lån parallellt.

Något som också kan vara bra att känna till är att dina chanser att bli beviljad ett bolån ökar om du har en medsökande. Det ger nämligen banken en större trygghet, eftersom det finns två löner som kan användas till amorteringen av lånet.

Jämför bolån innan du ansöker om lånelöfte

Innan du ansöker om ett lånelöfte, vilket är det första steget när du vill låna till ett bostadsköp, bör du jämföra bolån och ränta. Det gör du enklast med hjälp av Passagens konsumentguide för just bolån. Där får du ange att det rör sig om just bostadslån. Sedan får du välja om du vill ha rörlig eller fast ränta, och vilken bindningstid. Därefter får du förslag på vilken bank som erbjuder det förmånligaste lånet utifrån de val du har gjort. Du är naturligtvis inte tvungen att välja just den banken, men det kan ge dig vägledning om vart du hittar de bästa villkoren utifrån dina önskemål. Det är viktigt att du verkligen går in i jämförelseprocessen med öppna ögon. Även om du haft ditt lönekonto hos samma bank i hela ditt vuxna liv, är det inte säkert att just den banken erbjuder de bästa bostadslånen.

Förhandla om räntan

När du väl har tagit ditt bolån är det viktigt att du fortsätter vara en medveten kund. Se till att se över din ränta med jämna mellanrum, och förhandla om räntan när du anser att det behövs. Det ska förstås inte göras varje månad, men du kan gott och väl ta en ränteförhandling vartannat år. Ibland kan det finnas skäl att byta bank efter ett antal år, om det ger dig en markant bättre ränta.