Att ha en hemsida är ett måste idag, oavsett vad det är man har för verksamhet, så det är verkligen inte överraskande på något vis att alla som inte har detta, och har en befintlig verksamhet eller ska starta upp en ny verksamhet vill ha hjälp med detta. Om du vet hur man bygger hemsidor kan du därför helt klart tjäna pengar på detta, bara du vet hur du letar upp kunder.
Detta kan du förstås göra på flera olika sätt. Det vanligaste sättet är förstås att skapa en hemsida, som man sedan kanske även sätter upp en Facebooksida eller liknande för, och som man sedan ber alla i bekantskapskretsen att sprida. Om man lär sig lite om SEO, alltså sökmotoroptimering kan hemsidan utöver att bli populär på Facebook även synas i sökmotorer som Google, vilket förhoppningsvis gör att folk hittar sidan.
Du kan även annonsera på olika ställen där du tror att företagare och andra som behöver en hemsida kan tänkas titta om du har lite pengar att avsätta för detta, men vi rekommenderar dig även att försöka vara kreativ annars, för att hitta nya sätt att synas på, om du vill kunna få så många kunder som möjligt. För man får inte glömma att det är något av en kreativ konstart att bygga hemsidor, och därför uppskattar många potentiella kunder att man är kreativ även gällande marknadsföringen!
Skapa en portfölj med arbetsprover
Det är även vettigt att sätta ihop en portfölj med bra arbetsprover, dvs. exempel på hemsidor man redan byggt, för detta kommer många som överväger att anlita dig för att bygga deras hemsida förstås att vilja se för att på så vis lättare kunna bestämma sig för om din stil passar dem eller inte. Ju fler exempel du kan ha i denna portfölj, desto bättre är det, för glöm inte att trots att behovet av hemsidesbyggare är stort så har du även många konkurrenter.
Att sätta pris för ett hemsidebygge är också något av en konstart, då det är väldigt många faktorer som påverkar priset på en hemsida, exempelvis:
- Om man jobbar utifrån en färdig mall eller skapar en helt unik design.
- Hur många sidor hemsidan ska ha.
- Hur många olika funktioner hemsidan ska ha och hur avancerade dessa är.
- Vilket text- och bildmaterial som behöver läggas ut och skapas av dig som hemsidebyggare.
- Om hemsidan är sökmotoroptimerad eller inte.
- Om hemsidan är mobilanpassad eller inte.
Alla dessa faktorer påverkar trots allt hur mycket jobb du som bygger hemsidan behöver lägga ned på projektet, så utan att vara helt säker på allt detta kan du faktiskt inte sätta ett pris. Vår rekommendation är därför att aldrig lämna ut priser utan att ha talat med den som ska ha hemsidan och ha gått igenom allt detta ordentligt med honom eller henne. De flesta kunder har förståelse för att hemsidor kan skilja sig åt väldigt mycket och att detta även påverkar priset, så det bör inte vara något problem för de flesta att godta att man enbart kan få en offert efter ett möte eller ett samtal med dig. Detta är istället nästan standard i branschen numera, så det är nästan något de flesta förväntar sig, om de har lite erfarenhet av hemsidebygge sedan tidigare åtminstone.