Meny Stäng

Fastigheter

Att fastigheter har ett värde kommer nog inte som någon överraskning för någon. Detta betyder givetvis även att det går att tjäna pengar på dem, och detta är faktiskt ett ganska välkänt sätt att tjäna ihop stora summor på, då det finns både privatpersoner och företag som genom åren blivit mycket rika på detta sätt. Detta betyder dock inte att det endast är superrika investerare med mycket pengar över som kan tjäna pengar på fastigheter, för så är det absolut inte. Det finns ju trots allt fastigheter att köpa i många olika prisklasser, lite beroende på var i landet man letar efter en fastighet så klart, och fastigheter brukar till skillnad från många andra investeringar räknas som ganska stabila.

fastigheter

Man får inte heller glömma att man faktiskt inte måste ha hela köpesumman färdig när man köper en fastighet, för det går ju alldeles utmärkt att låna pengar för att investera i en fastighet, även om man kanske redan gjort det, eftersom ett bolån är en bra lånetyp för lånegivarna. Fast det oftast inte är smart att låna till investeringar så kan därför fastigheter och lån till dem räknas som ett undantag till denna regel.

Hyresfastigheter

När man försöker tjäna pengar på fastigheter på det klassiska sättet är det förstås så att man köper fastigheter som sedan hyrs ut, så kallade hyresfastigheter. Därför är det viktigaste man ska göra innan man testar detta sätt att tjäna pengar på att ta reda på hur hyresmarknaden ser ut på den ort där man är intresserad av att investera. Glöm inte att skillnaderna gällande detta kan vara mycket stora, även på en och samma ort, då alla områden i en viss stad förstås inte kan anses vara lika attraktiva. Att göra grundlig research gällande detta är därför a och o.

Det är även viktigt att påpeka att detta är en investeringsform som kräver tålamod, vilket har med stabiliteten att göra till viss mån. Fastighetsmarknaden är väldigt stabil och därför kan det ta lång tid innan man får ut jättestora summor tack vare sin investering i en fastighet. Mindre summor är dock i regel inga problem, så du måste vara beredd på att nöja dig med detta så att säga.

För dig som inte vill ta så stora risker

Man skulle faktiskt kunna säga att fastigheter är något av en lågriskinvestering på grund av detta, vilket gör att detta är en investeringsform som främst passar dem som inte vill ta så stora risker. Är du den mer risktagande typen, som också vill tjäna lite större belopp, finns det förmodligen andra investeringsformer som passar dig bättre.

Det är även viktigt att läsa på om juridiska frågor och kontrakt innan man ger sig in i denna lek, för att vara hyresvärd skiljer sig avsevärt från många andra roller som man kanske haft förr. Du måste veta vad som ska stå i ett hyresavtal, vilka skyldigheter du har som hyresvärd, vad som gäller för bokföring och så vidare, för att du ska undvika onödiga problem och kostnader som du kanske inte räknat med från början.

Bara man är påläst kring hyresmarknaden är det dock svårt att misslyckas med denna investeringsform, så den kan absolut räknas som ett mer ”säkert kort” än många andra investeringsformer. Detta gör att detta är en investeringsform som även passar nybörjare, även om det kan låta som en komplicerad fråga.