Meny Stäng

Föreläsare

Att jobba som föreläsare kan göra att man tjänar en hel del pengar, något många även insett eftersom det skrivits en hel del om hur mycket kändisar som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och många andra tjänar som föreläsare. Därför är intresset för att bli föreläsare mycket stort idag, och därför vill vi förstås dela med oss av några bra tips för dig som är intresserad av detta.
Våra tips är:

Att hitta en egen specifik nisch

Detta gör det nämligen lättare för dem som anlitar dig att veta om du och din föreläsning passar dem eller inte,och att veta vad du står för, vad du kan, med mera. Detta gör det lättare för dig att marknadsföra dig, skapa dig ett rykte och bli ihågkommen, så detta är alltid bra. Ju mer specifik du kan vara på ett naturligt sätt, desto bättre är det, men tänk på att inte vara för specifik i onödan, för då begränsar du förstås din målgrupp utan att detta i själva verket behövs.

tjäna pengar på att föreläsa

Att ha en egen hemsida eller blogg

Då detta ger dig en möjlighet att kommunicera vem du är och berätta lite mer om dig själv, ditt varumärke och ditt kunnande, för att bara nämna några exempel. Och ju mer folk vet om dig, desto större är förstås chanserna att de vill anlita dig som föreläsare, för vem vågar väl göra det man inte vet något alls om dig?

Att ta snygga och professionella foton när du föreläser

Detta gör nämligen att dina chanser att synas i media ökar radikalt. Och dessutom blir förstås din hemsida snyggare om du lägger upp dem där!

Ta inte ut allt för höga arvoden i början

För det har man inte råd med som okänd nykomling. Istället är det ofta ett måste att ta ut låga arvoden för detta jobb i början, eller till och med göra det helt gratis för att testa sitt material, skapa ett rykte och få bättre scennärvaro. Detta är ofta svårt att ”tvinga” fram, så att säga, men övning ger verkligen färdighet, även när det gäller detta!

Lär dig att marknadsföra dig själv

På rätt sätt, för att marknadsföra sig som just föreläsare innebär inte att man marknadsför sig på samma vis som för alla andra tjänster. Istället bör du kontakta alla talarförmedlingar, som förmedlar föreläsare till olika evenemang, och till och med vara beredd på att betala de största och bästa av dem för att de hittar jobb åt dig. Detta kan nämligen krävas, men brukar vara värt det, åtminstone i början.

Se till att vara uppdaterad gällande allt nytt som händer i din bransch och nisch

Detta kommer att göra att du ständigt känns aktuell, och att kunder som redan anlitat dig anlitar dig igen, för att få nya perspektiv på ”det senaste”, så att säga. Genom att vara påläst och uppdaterad ökar dina chanser för en lång och framgångsrik föreläsarkarriär, helt enkelt.

Försök lära dig av andra föreläsare som du gillar

Det finns trots allt ofta en anledning till att du gillar dem. Försök ta reda på vad denna anledning är och se om den är något som kan vara till hjälp även för dig. Gör detta löpande, för precis som du själv förhoppningsvis utvecklas som föreläsare kommer förmodligen även dina förebilder att göra det.