Meny Stäng

Författare

Om du är duktig på att skriva och har bra fantasi är författare ett givet yrke och sätt att tjäna pengar på för dig. Du kan trots allt både roa och lära ut saker till dina läsare som författare, och idag är det lättare att faktiskt tjäna pengar på detta yrke än vad det var förr. Det är nämligen inte ett måste numera att skriva en bok, novell eller liknande, och sedan skicka ut det man skrivit till en mängd olika förlag.

Istället kan man numera publicera det man skriver på Internet på olika vis, på olika plattformer eller genom att helt enkelt erbjuda en e-bok, samt självpublicera det man skrivit mot en kostnad, vilket då gör att man får ta del av alla intäkterna som boken eller novellen eller vad det nu kan röra sig om möjligtvis drar in.
Att ge ut en bok är därför inte längre alls så stort och läskigt som det var förr, trots att skrivprocessen förstås är den samma som förr. Däremot har själva utgivningsprocessen blivit betydligt enklare, det är det som är själva skillnaden.

författare

För att lyckas som författare krävs det dock att du:

Är unik

För skriver man något som liknar andras verk kommer man aldrig att sticka ut tillräckligt för att sälja riktigt mycket. Ingen vill läsa sådant som man redan läst ofta förr, så är det bara. Så att vara unik är a och o för alla framgångsrika författare, och ju mer unik du kan vara, desto bättre är det förstås.

Skriver om saker som intresserar folk

Även om det händer att en författare som skriver om ett udda ämne skapar en ny trend och blir väldigt framgångsrik är detta ändå lite mer ovanligt. Vill man vara lite mer säker på att allmänheten kommer att uppskatta det man skriver är det därför vettigare att satsa på ett ämne som man vet att det finns ett intresse för.

Hittar din egen stil eller specialområde

Då detta kommer att göra det lättare för dig att skriva inte bara en bok, utan flera, då du kan spinna vidare på samma tema på något vis. Kan du satsa på något särskilt i ditt skrivande är det därför väldigt bra, då detta kommer att göra det lättare för dig att skapa ett visst rykte och få en trogen läsarskara.

När du väl är en etablerad författare finns det även vissa andra metoder som du kan använda dig av för att dra in ännu mer pengar, nämligen:

  • Att ansöka om stipendier, då det finns väldigt många av dessa som är avsedda för just författare.
  • Att föreläsa om din bok eller om ämnet som boken handlar om. Det finns dock för framgångsrika böcker ett intresse hos allmänheten att veta vad författaren själv har att säga om det hela.
  • Att undervisa i författarskap, då det är många som vill bli författare, så olika författarkurser är t.ex. väldigt populära och någon måste ju hålla i dem.
  • Att skriva krönikor till tidningar, vilket är något som många författare gör, då en bra författare ofta, om än inte alltid, även är en bra krönikör.
  • Att vinna olika litterära tävlingar, där priset är rena pengar. Nobelpriset i litteratur kanske är något av en högoddsare, men det finns faktiskt många andra, mindre litterära tävlingar som kanske är mer realistiska alternativ också.