Meny Stäng

Förhandla lön – tips

Så lyckas du med löneförhandlingen

Att förhandla om sin lön kan kännas både spännande och tufft. En löneförhandling sker i anslutning till den årliga lönerevisionen, men den är också ett led i en rekryteringsprocess. Oavsett om du ska på en anställningsintervju eller ska ha ett lönesamtal med din chef, krävs det att du är väl förberedd. I sammanfattningen nedan får du några smarta knep för ett lyckat lönesamtal!

Inför löneförhandlingen

Ska du på en anställningsintervju bör du presentera ditt löneanspråk. Om du har för avsikt att höja din lön rejält bör du tänka på att frågan om vad du har för nuvarande lön kan komma att ställas. Var då beredd på hur du ska besvara detta samt vad du har för motivering till att du är värd mer. Söker du ett jobb som innebär ett stort ansvarsområde med avancerade arbetsuppgifter? Då ska du nämna detta som goda skäl till en högre lön. Det är också bra att sätta sig in vad andra med samma yrkesroll, som utför liknande arbetsuppgifter, tjänar. Dessa siffror kan du ta del av via den offentliga lönestatistiken.

Om du istället ska ha lönesamtal på ditt aktuella jobb bör du sätta dig in i arbetsplatsens lönekriterier. Vanligtvis innebär den årliga lönerevisionen enbart ett påslag på 2-3% och det är svårt att förhandla sig till bättre. Det du kan göra är att lämna förslag på att axla en större roll med flera uppdrag. Om din tjänst till exempel ska omvandlas innebär detta ett bra läge att kräva löneförhöjning, särskilt om omvandlingen innebär ett samordningsansvar. Undvik dock att tacka ja till ett lönetillägg, utan se till att samordningstillägget är en del av din grundlön!

En lyckad löneförhandling

Under förhandlingen

Oavsett om du sitter på en anställningsintervju med en helt ny arbetsgivare, eller om du sitter i ett lönesamtal med din chef för tredje året på raken, bör du tänka på din attityd. En positiv inställning kommer alltid att påverka dig positivt, precis som en negativ inställning kommer att påverka dig negativt. Du ska därför undvika kommentarer som: ”Om jag inte får det jag vill ha i lön kommer jag att se mig för efter andra jobb!”. Å ena sidan ska du inte gå med på en lön som du är missnöjd med.

Å andra sidan finns det sätt att undvika att avslöja sitt missnöje, nämligen att hela tiden återgå till det som du är bra på. Genom att ständigt trycka på dina styrkor, sätter du igång tankarna hos din chef, som behöver väga in allt detta innan den nya lönen sätts. Vidare bör du inte styrka din kapacitet genom att trycka på dina kollegors brister. Detta kommer snarare få dig att framstå som avundsjuk och är en ofördelaktig metod att använda sig av under en löneförhandling.

Efter förhandlingen

Fick du den lönen du ville ha? Bra, då har du lyckats med förhandlingen! Det du ska tänka på nu är att arbeta utefter de lönekriterier som du och din chef har satt upp. Hur väl du uppfyller dessa kriterier är det som kommer att avgöra hur nästa löneförhandling går.

Lyckades du inte få den lönen du önskade? Ingen fara, ibland går det inte hela vägen. Det du bör göra nu är att reflektera över vad du ska göra för att klättra i lönetrappan. Häng inte läpp och fortsätt att leverera på jobbet, det dröjer inte länge innan nästa förhandling!