Meny Stäng

Fotografering

Fotografering är ett stort intresse för många, och ägnar man ändå mycket tid åt detta är det förstås fullt förståeligt om man börjar fundera på om man inte skulle kunna tjäna pengar på detta också. Och det går faktiskt! Det finns nämligen många personer och företag som skulle kunna ha nytta av snygga foton av olika slag, för marknadsföringsändamål, för designändamål eller för artiklar, blogginlägg eller liknande. Och dessa företag kan du nå ut till via flera olika sajter som öppnats upp för att agera som agenturer eller mellanhänder mellan köpare och säljare av foton och som finns på Internet och därmed är lätta för vem som helst att använda.

Tjäna pengar på fotografering

För att du ska kunna sälja dina foton via dessa sajter krävs det dock att dina foton håller tillräckligt bra kvalitet, så detta är i regel enbart möjligt om du har en relativt bra kamera som du fotar med. Olika agenturer och marknadsplatser för foton kan dock ha olika krav på fotona som säljs så det brukar krävas att du kollar upp vilka krav som gäller för varje agentur du vill använda dig av.

Givetvis måste du även vara innehavare av rättigheterna till de foton du säljer, så du kan enbart sälja dina egna foton och inte foton som du hittar på annat håll.

Här kan du sälja dina fotografier

Några populära agenturer för sälj och köp av foton är bland annat:

Men det finns även flera andra, liknande sajter om du inte gillar dessa. Dessutom öppnas nya agenturer för detta upp hela tiden, för så stor business innebär foton nämligen idag.
Vi rekommenderar dock att du letar upp så stora internationella sajter för detta ändamål som möjligt, istället för att prova mindre sajter, även om dessa känns lockande för vissa, för på så vis når du ut till flest olika potentiella kunder.

I regel är det gratis att registrera sig på dessa agenturer och marknadsplatser, så du förlorar inget på att ge dem ett försök. Däremot kan det vara så att en provision tas ut varje gång du säljer något, och hur hög denna provision då är kan variera ganska mycket.

Foton som säljer

För att du ska bli så framgångsrik som möjligt med detta projekt krävs det även att du vet hurdana foton köpare brukar gilla. Vi kan inte ge dig en fullständig lista här, men foton som brukar vara lättsålda är t.ex.:

  • Foton på människor
  • Foton på jobbrelaterade situationer av olika slag
  • Reserelaterade foton
  • Foton på kända sevärdheten och städer
  • Inzoomade foton på detaljer
  • Naturfoton
  • Djurfoton

Så har du inte redan en viss inriktning på dina foton, kan dessa teman vara värda att titta närmare på.

sälja foton

Tänk även på att köpare som använder sig av agenturerna söker efter foton med hjälp av olika nyckelord. Det är därför vettigt att använda sig av så många olika taggar och nyckelord som möjligt för varje foton som man bara kan, då detta ökar chanserna för att fotot ifråga hittas av potentiella köpare.

Det finns i regel inget som hindrar dig från att behandla fotona du säljer på olika vis innan försäljning om du tror att detta kommer att göra dem mer attraktiva för köpare men tänk på att många vill behandla de foton de köper på egen hand, vilket kan göra att allt för behandlade foton inte är så attraktiva för köpare som man kanske kan tro.