Meny Stäng

Fotomodell

Många drömmer om att bli modeller, för vem vill väl inte bli uppmärksammad för att man ser bra ut enligt många? Många tror dessutom att modelljobb skulle innebära lätta pengar, vilket förvisso inte stämmer, men det är helt klart ändå ett mer attraktivt och glamouröst jobbalternativ än många andra enligt många. Är man omtyckt och duktig som fotomodell finns det även väldigt många olika intressant arbetstillfällen då många olika sorters företag, evenemang och produkter behöver modeller för olika sorters uppdrag.

jobba som fotomodell

Innan du letar efter modelluppdrag är det dock viktigt att tänka på att du måste vara relativt lång, för så är det helt enkelt i modellbranschen, det går det inte att komma runt vad man än tycker om det hela. Kvinnliga modeller behöver t.ex. vara minst 170 cm och manliga 180 cm långa för att vara aktuella för de flesta modelluppdrag. Det är även viktigt att du gillar dig själv och ditt utseende för det är trots allt det du kommer att behöva visa upp i olika sammanhang, så är du det minsta osäker på dig själv, din kropp eller liknande är förmodligen modellyrket inte för dig.

Unika och speciella utseenden

Det är även bra att veta att modeller inte behöver se ut på ett visst sätt längre, fast det ofta var så förr. Istället är det numera vanligare att modellagenturer och andra som anlitar modeller är ute efter mer unika och speciella utseenden.

För att du ska lyckas som modell bör du även vara tålmodig, vara social och ha bra hållning, för att bara nämna några av de egenskaper som är viktiga för modeller, så det är inte ett yrke som passar alla personlighetstyper.

Hur gör man då för att hitta modelluppdrag?

För att ha en chans att göra detta måste du ha en så kallad portfolio med bra foton på dig själv som du kan visa upp för potentiella kunder. Sedan kontaktar du en modellagentur som hjälper dig hitta själva uppdragen. Det finns ett antal olika modellagenturer i Sverige som du kan vända dig till, men det kan vara bra att kolla upp deras rykte via Internet eller liknande innan du börjar jobba med en av dem.

Fördelen med att jobba med en agentur är att de har ett helt annat kontaktnät än vad du någonsin skulle kunna bygga upp som frilansare. De underlättar din karriär som modell helt enkelt, både när det gäller att hitta jobb men även t.ex. fotografer och annat.

Du måste från början se till att skriva ett bra och vettigt kontrakt med modellagenturen du kommer att jobba med, för annars kan en rad olika problem uppstå med tiden. I kontraktet bör både dina och agenturens rättigheter och skyldigheter framgå, samt även t.ex. vad foton som tas på dig får användas till, vad som inte är tillåtet med mera. Har du inte så stor erfarenhet av kontrakt av det här slaget rekommenderar vi att du tar hjälp av ett proffs, dvs. en jurist med stor erfarenhet av kontraktsrätt för att vara på den säkra sidan och för att veta att allt blir rätt.