Meny Stäng

Gamla mobiltelefoner

Om du har en gammal mobiltelefon som ligger och skräpar hemma och tror att denna helt saknar värde, är detta inte så konstigt. De flesta tror nämligen detta om sina gamla mobiltelefoner, men dessa kan faktiskt i själva verket ha ett större värde än vad man kan tro, för det går nämligen att sälja sina gamla mobiltelefoner och få rena pengar för dem.

Det finns flera företag som köper gamla mobiltelefoner, och genom att sälja din gamla mobiltelefon till dem gör du faktiskt en god gärning, för du återvinner du i själva verket din gamla mobiltelefon, vilket givetvis är positivt för miljön. Det finns även företag av det här slaget som gör det möjligt för dig att göra ännu en god gärning, då de tar de gamla mobiltelefonerna till utvecklingsländer, så att de som bor där också får tillgång till modern teknik.

gamla mobiltelefoner

Hur brukar det fungera att tjäna pengar på en gammal mobiltelefon?

Det är faktiskt väldigt enkelt, för de flesta företag som köper gamla mobiltelefoner har gjort hemsidor som används för att göra processen lättare. Går du in på en hemsida av det här slaget kommer du nämligen att hitta all information du behöver för att sälja din mobiltelefon till det företag som driver hemsidan. Det brukar vara helt avgiftsfritt att skicka in sin mobiltelefon till dessa företag, bara man följer de instruktioner man får av dem, och du brukar kunna få veta på ett ungefär åtminstone hur mycket du kan få för en gammal mobiltelefon innan du skickar iväg den, då många av dessa hemsidor har olika värderingstjänster som man kan använda för just detta.

Måste en mobiltelefon vara i perfekt skick för att kunna säljas?

Absolut inte. Skulle så vara fallet skulle detta fenomen inte vara alls lika stort som det faktiskt är. Vi skulle nog vilja gå så långt till och med som att säga att de flesta mobiltelefoner som säljs inte är i perfekt skick, utan det är vanligare att telefonerna som säljs har någon slags skavanker. De företag som köper gamla mobiltelefoner av folk är dessutom beredda på detta, och har därför anställda som återställer och renoverar telefoner för att få dem i bättre skick innan de säljs vidare till nya ägare.

Finns skavanker är det dock bra att tala om detta för företaget som man vill sälja sin mobiltelefon till innan man skickar iväg telefonen till dem, då detta givetvis oftast kommer att påverka priset man får för sin mobiltelefon. Skulle man uppgivit för det köpande företaget att telefonen är i perfekt skick och den visar sig inte vara det, kommer man inte att få ut fullt pris för den, så det är lika bra att vara ärlig gällande detta för att få en så realistisk prisbild som möjligt från början.

Vad ska man tänka på innan man skickar iväg sin mobiltelefon för att sälja den?

För det första är det viktigt att spara allt som finns på mobiltelefonen som man vill ha kvar. Så fort mottagaren tar emot din mobiltelefon kommer nämligen allt innehåll på den att raderas. Du bör även ta ut ditt SIM kort, så att du kan använda detta för en annan telefon, och du måste alltid stänga av ditt lösenkodslås om du har detta på telefonen, för annars kommer inte det mottagande företaget att kunna öppna din telefon.

Betalar alla företag som köper mobiltelefoner lika mycket för dem?

Nej, prisvariationerna kan vara ganska stora, framför allt beroende på att olika tjänster har olika bra värderingsfunktioner för telefoner. Därför kan vissa företag ge dig en mer exakt prisuppskattning innan du en skickar in telefonen till dem än andra. Säljer du din telefon till ”fel” företag kan du även förlora en hel del pengar på detta, vilket gör att vi alltid rekommenderar alla som vill sälja sina mobiltelefoner att göra en bra jämförelse av alla företagen som man kan sälja sin mobiltelefon till innan de faktiskt slår till och säljer dem.