Meny Stäng

Gatumusikant

Ett av de allra mest klassiska extraknäcken för den musikaliskt begåvade är förstås att vara gatumusikant. Är man duktig och står på en plats där många människor rör sig kan man nämligen dra in ganska bra summor på detta. Många som egentligen skulle kunna jobba som gatumusikanter drar sig dock lite för att göra detta, men om du tror att detta skulle kunna vara något för dig men du känner dig lite blyg helt enkelt rekommenderar vi dig ändå att prova, för för de flesta handlar det bara att våga ta den där första tonen. När man väl gjort detta kommer allt bara att rulla på, så låt inte din möjliga blyghet hindra dig ifrån att testa detta!

gatumusikant

Innan du beger dig ut på stan för att uppträda som gatumusikant rekommenderar vi dock att du övar in 2 till 3 låtar riktigt väl. Kan du detta, kan du uppträda, men du behöver inte vara duktig på hundratals olika låtar för att försöka dig på detta.

Många gatumusikanter satsar på lite mer säkra kort i sin repertoar då detta anses ge mest pengar, men om du väljer att göra detta eller inte är förstås upp till dig. Vi kan bara dela med oss av detta tips.

Tillstånd för att uppträda som gatumusikant?

På de allra flesta orter i Sverige behöver man inte heller något särskilt tillstånd för att uppträda som gatumusikant. Dock finns det vissa undantag till denna regel, t.ex. landets näst största stad Göteborg, där det krävs ett tillstånd för att man ska få uppträda lagligt. Skillnaden i reglerna beror på att denna fråga överlämnats till kommunerna, vilket betyder att varje kommun får bestämma gällande detta själv. Alla kommuner har då inte bestämt samma sak, utan variationen gällande reglerna är stor.

Tänk dock på att det som gatumusikant inte är tillåtet att aktivt ta betalt av folk, och du får inte heller blockera något, som t.ex. utfarter eller ingångar eller liknande. Du får inte heller spela på udda tider som kan störa andra.

Det är dock väldigt svårt att svara på hur mycket man kan tänkas dra in som gatumusikant. Detta varierar nämligen enormt mycket beroende på faktorer som vilken stad det gäller, vilket område det gäller, när på dygnet man spelar, vad man spelar, hur duktig man är och så vidare. Var och en måste därför testa sig fram själv gällande detta, men tänk på att det kan vara smart att testa flera olika alternativ, så som olika platser, olika låtar och så vidare. På så sätt kan du lätt se vad just du får bäst resultat med.

Fler tips för att lyckas som gatumusikant:

  • Att le medan man uppträder. Alla är nämligen mer benägna att ge pengar till någon som verkar trevlig och glad, så även om du kanske inte brukar le så mycket annars kan det vara ett bra tillfälle att börja när man uppträder som gatumusikant.
  • Finns det en särskild anledning till att du uppträder, skäms inte för att skriva en skylt där du berättar om denna anledning. Många är nämligen intresserade av skälen till att man står där och kan man då erbjuda dem detta ökar det också chanserna till att man får pengar av fler personer.
  • Det är både artigt och smart att exempelvis tacka, buga eller niga varje gång man får en slant av någon, då detta får den som gav dig den att känna sig speciell och uppmärksammad. Detta i sin tur skapar en bra känsla kring dig, vilket ofta leder till att fler personer ger dig pengar, när de ser att andra också gör det.