Meny Stäng

Ge privata matlagningskurser

Är du duktig på att laga mat? Och även social och gillar att tala inför folk? I så fall kan det vara en bra ide för dig att överväga att ge privata matlagningskurser där du lär ut dina kunskaper till andra som kanske inte är så duktiga på att laga mat eller som vill lära sig något nytt inom matlagnings. Idag är matlagning så pass populärt i alla olika sammanhang att intresset för detta är enormt stort, både bland privatpersoner och även t.ex. företag som vill anordna ett trevligt företagsevenemang eller liknande.

matlagningskurs

För att du ska lyckas som matlagnings ”lärare” underlättar det dock om du dels har ett tydligt tema och även om du vet hur du ska marknadsföra dig. Oavsett var i landet du befinner dig är du förmodligen inte ensam om att erbjuda matlagningskurser, så för att kunna sticka ut ur mängden måste du profilera dig på rätt sätt. Vissa kör på ett vegetariskt tema, andra på ett visst land, som Italien, Mexiko, Frankrike, svensk husmanskost eller varför inte japanskt eller libanesiskt? Man kan även satsa på ekologisk mat, glutenfri mat eller något liknande om man vill det.

Dock är det bäst och mest naturligt om temat man väljer har en naturlig koppling till en själv, t.ex. att man kör på ett libanesiskt tema för att man har sina rötter där eller ett vegetariskt tema för att man är vegetarian själv. Många kommer nämligen att förvänta sig att det finns en koppling av det här slaget och kan nästan bli lite besvikna om så inte är fallet, så förvänta dig frågor och nyfikenhet kring detta.

Håll koll på trender inom matlagning

Dock kan det givetvis bli svårt att få kunder och deltagare till kursen om det inte finns något som helst intresse för det tema man väljer, så det är vettigt att försöka ha lite koll på trender inom matlagning för att man även ska kunna välja ett tema som många vill lära sig mer om.

För att nå ut till rätt personer bör du även planera hur du ska marknadsföra dig. Lokal marknadsföring av något slag rekommenderas självklart, för alla uppskattar möjligheten att kunna gå på en matlagningskurs nära hemmet, men försök även nå ut till dina närområden på något vis, för det finns även många som kan tänka sig att resa lite för att gå på en kurs av det här slaget.

Tänk inte heller allt för traditionellt när det gäller marknadsföringen, utan tänk på att även sociala medier som Facebook, Instagram och liknande kan göra under för att få in kunder till denna sorts verksamhet. Du bör därför utöver en traditionell marknadsföringsstrategi även ha en strategi särskilt för dessa kanaler.

Hyr lokal för kursen

Tänk även på att du måste ha någonstans att hålla matlagningskurserna om du hittar tillräckligt många personer som är intresserade av detta. Den med ett stort kök kan förstås göra detta i sitt eget hem, men om du inte har lyxen att ha ett stort kök där hemma kan du även hyra en lokal för ändamålet. Då tillkommer dock förstås en extra kostnad för detta, vilket man inte bör glömma så klart.

De flesta matlagningskurser hålls för mellan 4 till 16 deltagare, så detta kan vara bra riktmärken att ha i åtanke, men givetvis är det upp till dig själv att avgöra hur många deltagare du vill ta in till dina kurser. Tänk på att du bör kunna ge varje kursdeltagare lite individuell uppmärksamhet vid behov, och att göra detta för ett stort antal gäster kan vara svårt i början, när man inte hållit så många matlagningskurser än. För de flesta nybörjare rekommenderar vi därför att man försöker hålla antalet deltagare nere så mycket man kan tills man fått in en vana för detta.