Gillar du att vara ute men inte har några särskilda kvalifikationer för ett visst jobb kan ett intressant alternativ för ett jobb för dig vara att jobba som golfcaddie. Väldigt många golfspelare vill nämligen ha hjälp av en caddie, men detta är inte alltid något som golfklubbarna kan tillhandahålla i tillräckligt stor utsträckning, så på de flesta golfklubbar är behovet av golfcaddies faktiskt förvånansvärt stort.
Detta gör att kraven på golfcaddies ofta inte är så stora, men det kan leda till många arbetspass så småningom, eller till och med till riktigt stora förtjänster om det är så att man blir caddie åt rät golfspelare som vill fortsätta jobba med en även efter att han eller hon blivit proffs. Michael Greller är kanske det mest kända exemplet på en golfcaddie som blev miljonär bara för att han jobbade som caddie, och detta hände på grund av att han jobbade för Jordan Spieth, vilket gjorde att han fram till dags dato tjänat ca. 10 miljoner kronor på detta jobb. Inte illa alls för något som många inte ens tänker på som ett yrke!
Börjar du jobba som caddie bör därför ditt mål vara att närvara vid olika professionella turneringar, där ”din” spelare kan vinna prispengar. Det är förvisso upp till varje spelare att avgöra hur mycket man ger caddien, men många går på 5 procent för en klarad kvalgräns, 7 procent om man hamnar i topp 10 och 10 procent om man vinner, så dessa siffror kan vara bra att ha i bakhuvudet. Dessutom har man så klart en grundlön som spelare också, inte att förglömma.
Vad gör man då egentligen som golfcaddie?
Man skulle säga att man är en assistent åt golfproffset. Detta betyder att arbetsuppgifterna kan vara mycket olika från gång till gång, beroende på vad arbetsgivaren behöver. Man bär kanske bagen som golfklubborna ligger i, servar med klubbor vid behov, rengör klubborna, krattar bunkrar med mera. Men detta är alltså upp till arbetsgivaren, dvs. spelaren man hjälper, så många caddies lägger även ned mycket tid på att hålla spelaren på gott humör och motivera denne under tävlingar. Lyckas man väl med detta och spelaren tycker om en i övrigt är det därför inte så konstigt att han eller hon vill fortsätta jobba med en, även när man blir proffs eller mer känd. Dock är det viktigt att påpeka att olika golfspelaren givetvis uppskattar sina caddies olika mycket, det går det inte att komma runt.
Än så länge finns det inga renodlade utbildningar som man kan gå om man vill bli golfcaddie, så det enda sättet att lära sig detta ”jobb” är egentligen att få chansen även om man inte har någon erfarenhet sedan innan, och sedan lära sig det man behöver kunna medan man jobbar. Detta är också vad de flesta som jobbar som golfcaddies i Sverige idag gjort, trots att det i vissa andra länder anordnas speciella caddieutbildningar. I takt med att intresset för caddiejobb ökar i Sverige, ökar förstås även chanserna för att liknande utbildningar kommer att införas även i Sverige, så det är mycket möjligt att detta är något vi kommer att se framöver, även om det inte är något som finns idag.