Meny Stäng

Hitta det bästa kreditkortet

hitta kreditkort

Vilket kreditkort som är det bästa valet beror framför allt på hur du ska använda ditt kreditkort. Om du använder det på olika sätt så spelar detta kanske ingen större roll, men om det ofta kommer användas för till exempel resor eller enbart för matinköp eller bensin så finns det kreditkort som passar extra bra.

Fördelen med att välja ett kreditkort som är anpassat för ett specifikt ändamål är helt enkelt att det blir ännu mer förmånligt. Om du till exempel ska använda kortet för drivmedel så finns det tankkort som kan ge rabatt på till exempel drivmedel.

Ska kortet användas för matinköp så kan det bästa kreditkortet vara ett från en matbutik. Många matbutiker erbjuder nämligen egna kreditkort, eller medlemskort med kredit. Ett medlemskort i en matbutik innebär vanligtvis att man samlar poäng som sedan kan växlas in till en bonus, och ett medlemskort med kredit gör ofta att man får mer poäng.

Bästa kreditkortet

Väljer man ett sådant kreditkort så bör man dock tänka på att de ofta är bundna till just dessa butiker. De kan alltså inte användas när du köper hemelektronik, betalar räkningar eller liknande. Här gäller det alltså att fundera på om man endast behöver ett kreditkort till matinköp, och enbart vill handla från en specifik kedja.

Reser du ofta så kan ett kreditkort med förmåner för just resor vara ett bra alternativ. Detta är ofta vanliga kreditkort som kan användas även till annat, men där förmåner och bonusar är relaterade till resor. Det kan till exempel handla om att du får poäng när du använder kreditkortet, som senare kan bytas mot flygresor eller rabatt på en resa. Ofta ingår även en reseförsäkring när du betalar resan med kreditkortet.

årsavgift och ränta

Något annat som förstås kan vara viktigt att tänka på är årsavgift och ränta. Årsavgiften kan variera ganska mycket, och en del kreditkort är helt utan årsavgift. Finns det en årsavgift så behöver det inte alltid vara en nackdel, utan det kan innebära bättre förmåner – men det är förstås viktigt att fundera om förmånerna är tillräckligt bra och relevanta för en själv, eller om ett kreditkort utan årsavgift är ett bättre alternativ.

Ofta har kreditkort räntefri kredit en viss tid, ibland närmare två månader. Detta kan förstås vara en stor fördel om man inte vill dela upp betalningen men gärna betala lite senare ibland, och helt utan ränta. Vill man kunna använda delbetalning vid behov så är det förstås viktigt att även kolla vad räntan ligger på, och att välja ett kreditkort med en så låg ränta som möjligt.