Meny Stäng

Hyra ut din bostad

Ett sätt att tjäna extra pengar på, som många kanske inte ens tänker på är att hyra ut sin bostad åt turister och andra som behöver en bostad tillfälligt på den ort där man bor. Det finns nämligen ett behov av detta på många orter runt om i Sverige, då många som reser eller av andra skäl befinner sig på en annan ort än hemorten under en viss period, försöker få ner kostnaderna för boende genom att bo i en lägenhet eller i ett hus istället för på hotell, och det finns även de som föredrar detta av andra skäl, t.ex. för att de gillar känslan av att prova på vardagslivet på en annan ort eller liknande.

hyra-ut-bostad

Avvara din bostad

Om du av olika anledningar skulle kunna avvara din bostad under vissa perioder, t.ex. för att du kanske själv reser en hel del, eller för att du har närstående boende på samma ort som du skulle kunna sova över hos medan andra bor hos dig(föräldrarna är förstås det givna valet för de flesta) kan du dra nytta av detta behov genom att hyra ut bostaden till de personer som behöver en tillfällig bostad och tjäna en fin slant på detta.

Dock är det förstås viktigt att tillägga att tillfälliga bostäder är olika eftertraktade på olika orter. Bor du t.ex. på en ort som är känd för att vara en turistdestination, så att säga, t.ex. Marstrand eller Sälen eller liknande, eller varför inte en av de större städerna i landet, dit både turister och t.ex. affärsresenärer reser regelbundet, är dina chanser att hyra ut din bostad och få bra betalt för detta betydligt större än om du bor på en ort som sällan eller aldrig besöks av utomstående.

Hyra ut sin bostad på nätet

Det finns många websajter där man kan lägga upp annonser om att man hyr ut sin bostad på nätet, och dessa är det vettigt att använda sig av om man vill tjäna pengar på detta sätt, eftersom det är det mest effektiva sättet att hitta potentiella hyresgäster. Airbnb är den största sajten av det här slaget och internationellt känd men det finns även flera andra, mindre sajter som man kan använda sig av för detta ändamål.

Innan du lägger ut en annons på en av dessa sajter är det dock väldigt viktigt att du tar foton och sätter ihop beskrivningar som gör att din bostad ser och känns så attraktiv som möjligt. Ingen vill hyra en bostad som man inte vet något om, så ju fler bilder och ju mer detaljerade beskrivningar du kan skapa, desto bättre för dig själv, då detta kommer att öka chanserna för att bostaden verkligen blir uthyrd. Tänk på att städa bostaden ordentligt innan du tar foton och lägg till detaljer som bland annat:

  • Bostadens storlek, i kvadratmeter
  • Antal sovplatser
  • Om bostaden passar för barnfamiljer eller inte
  • Om husdjur är tillåtna i bostaden eller inte
  • Vad som finns i bostaden i stil med tvättmaskin, dator, TV med mera

Fundera helt enkelt på vilken information du själv skulle vilja ha om en bostad innan du hyr den och anpassa sedan informationen du ger potentiella hyresgäster efter detta.