Meny Stäng

Importera bilar

Det talas ofta om folk som sparat en bra hacka genom att köpa en bil i utlandet, vilket förstås kan få många att undra om det inte skulle gå att tjäna pengar på att importera bilar till Sverige också. För om de går att tjäna pengar på en enda bil, hur mycket skulle då inte förtjänsten bli om det rörde sig om flera bilar, ett stort antal till och med?

Och detta kan faktiskt gå, men förtjänsterna kanske inte blir riktigt så stora som en del förväntar sig, då man faktiskt även har ganska många utgifter när man gör detta. Bland annat måste man ju resa till landet där man ska köpa bilen, bo där och så vidare.

Dessutom läggs både tull och moms till på bilar som köps utanför EU (t.ex. i USA) och importeras till Sverige, och man får inte heller glömma att man som privatperson som sysselsätter sig med detta även har relativt stor konkurrens från större firmor som sysslat med bilimport sedan länge, och exempelvis kan ge sina kunder bättre garantier och liknande än vad man själv som enskild importör brukar kunna göra.

importera bilar

Vi menar dock med detta inte att det inte är värt att börja importera bilar med förhoppning om att detta ska leda till en extra tjänad slant, utan bara att förväntningarna måste vara realistiska för att man inte ska bli besviken av olika skäl. Många av de största bilimportföretagen i Sverige startades faktiskt upp av en enda person som började testa detta för skojs skull, så du vet heller aldrig vad detta kan leda till!

Vart ska man importera bilar ifrån?

Några länder vars bilmarknad det kan vara värt att bekanta sig med, om det är så att man är intresserad av att börja importera bilar är bland annat:

  • Tyskland, som är en klassiker i sammanhanget bland svenskar, bland annat på grund av närheten samt tyska bilars välkänt höga kvalitet.
  • Italien, där det finns många snygga bilar, inklusive av det sportigare slaget, och där priserna brukar vara ännu bättre än i Tyskland många gånger. Så detta är verkligen något av ett ”uppstickarland” i sammanhanget.
  • USA, då många svenskar gillar amerikanska bilar och det i USA säljs bilar som man inte kan få tag på någon annanstans, vilket gör att detta är en mycket intressant marknad i sammanhanget.

Det bästa sättet att tjäna så mycket som möjligt på varje enskild importerad bil är att satsa på lite dyrare bilar, för ju högre pris på bilen, desto större blir även förtjänsten. Tänk dock på att dyra bilar har färre potentiella köpare, för de flesta föredrar ju så klart lite mer prisvärda bilar.

Som ett bonustips vill vi även tipsa om att det även går att tjäna pengar på att ”bara” importera bildelar också, om man tycker att hela bilar blir ett för stort, för omfattande och för jobbigt projekt. Även bildelar är nämligen betydligt billigare i många andra länder i jämförelse med Sverige, så även detta kan man förstås försöka dra nytta av.