Meny Stäng

Jobba som bartender

Gillar du att blanda saker och även uteliv? I så fall kan ett perfekt extraknäck för dig vara att jobba som bartender. Väldigt många barer, krogar och uteställen är nämligen i ständigt behov av duktiga bartenders, för trots att många inte beställer något mer komplicerat än en stor stark när de är ute på krogen så finns det fortsatt många som vill ha något lite mer avancerat, nämligen en drink. Eller flera drinkar till och med. Och att blanda drinkar på ett professionellt sätt är inte så lätt som det kan verka, vilket gör att man behöver en utbildad och erfaren bartender för att kunna erbjuda sina kunder detta många gånger.

jobba som bartender

Att kunna blanda drinkar och göra coola bartendertricks kan dessutom vara trevliga partytrick att kunna ändå, förutom att du kan tjäna pengar på detta, så att bli bartender är helt klart ett mer lockande extraknäck än många andra även på grund av det.

Hur blir man då bartender?

För att man ska kunna jobba som bartender krävs det i de flesta fall att man har gått en bartenderutbildning. Det finns flera sådana utbildningar att välja mellan, vissa anordnas i Sverige och andra för svenska deltagare utomlands, så att man kan kombinera en semesterresa med utbildningen. Många går dessa utbildningar, så det brukar vara relativt svårt att få jobb som bartender om man inte gjort detta. Vi rekommenderar därför att alla som vill bli bartenders går dem.

Du hittar enkelt utbildningar av det här slaget via sökmotorer som Google, och de är alltid avgiftsbelagda. Dock kan utbildningens kostnad, längd och en hel del annat variera beroende på vilken utbildning man går, så det är vettigt att jämföra några olika utbildningar med varandra innan man väljer en. I regel är dock utbildningslängden några veckor, ca.en månad eller lite längre hos de flesta utbildningsarrangörer som anordnar bartenderkurser.

Ditt första bartenderjobb efter utbildningen kanske inte blir det mest spännande eller välbetalda, men när du väl både har utbildning och erfarenhet kommer du att kunna välja mellan många bra bartenderjobb så vi rekommenderar dig att inte vara för kräsen i början, för det första bartenderjobbet kommer att vara inkörsporten till något mer spännande!

Stresstålig & bra humör

För att du ska trivas som bartender krävs det att du är relativt stresstålig och orkar fortsätta vara på bra humör och ha ett leende på läpparna och förklara samma saker, som t.ex. vad en viss drink innehåller, gång på gång på gång. Detta gäller även efter ett långt arbetspass, där du har att göra med onyktra och ofta jobbiga människor. Stämmer denna beskrivning inte in på dig finns det även många andra extraknäck som kanske passar dig bättre i så fall.

Tänk även på att arbetstiderna inte direkt är de klassiska eller mest bekväma för de flesta men i princip alla som anställer bartenders vill att man jobbar på kvällar, helger och nätter, så är du inte beredd på att göra detta kommer du sannerligen att få det svårt i branschen. I dessa fall rekommenderar vi därför också ett annat extraknäck, där arbetstiderna inte kan anses vara lika obekväma, istället.