Meny Stäng

Jobba som DJ

De flesta som blir DJs blir förstås detta eftersom de gillar musik så mycket, få väljer denna väg med tanken att det ska tjäna dem pengar, men det går faktiskt att tjäna pengar som DJ också. Detta betyder dock inte att det är särskilt lätt, för det händer att de som försöker sig på DJ:andet bara för att tjäna pengar misslyckas. Därför kommer här några tips som gör det lättare att verkligen tjäna pengar som DJ:

Börja med att köra några gratis gig

Ja, vi vet, jobba gratis är väl inget som någon vill göra, men detta kan faktiskt krävas för att man ska kunna visa upp sig och vad man kan, samt skapa sig ett rykte, så att säga. Och de flesta som anställer DJs vill veta vad de får när de anställer dig, så att säga, så att få jobb utan att ha kört några gratis gig åtminstone kan bli mycket svårt. Blir du erbjuden ett gratis gig bör du därför absolut inte tacka nej till detta, utan se det som en möjlighet som framöver kommer att göra det lättare för dig att tjäna pengar istället!

jobba som dj

Var professionell

Vilket dels innebär att du bör skaffa all utrustning som behövs för att jobba som DJ på ett framgångsrikt sätt, men även att du håller vad du lovar, har en hög arbetsmoral och så vidare. Professionalism är förvisso något man bör sträva efter inom alla yrken och vad man än gör i livet, men framför allt är detta ofta viktigt om man jobbar om DJ eftersom det i denna bransch tyvärr är relativt vanligt att folk inte är så seriösa. Dessutom är DJ jobben många gånger väldigt eftertraktade, vilket gör att det är viktigt att utmärka sig på ett positivt sätt på något vis.

Tänk på att du inte nödvändigtvis måste DJ:a varje gång du tjänar pengar

Eftersom det som sagt är många som skulle vilja jobba som DJ kan du även försöka dra nytta av detta för att tjäna pengar om du är DJ. Exempelvis kanske du kan anordna en kurs för dem som vill lära sig detta yrke eller liknande. För vem kan väl bättre lära ut yrket än någon som redan jobbar med det?

Kontakta radiostationer

Framför allt de lite mindre av dem, så klart, för de större krävs det ofta lite längre erfarenhet och konkurrensen om varje plats som är ledig är också större, så har du inte tidigare radioerfarenhet kan det vara svårt att få dessa jobb. Mindre radiostationer, som t.ex. lokala radiostationer, har dock av förståeliga skäl inte råd att vara lika kräsna och de behöver ofta DJs, eftersom detta kan vara svårt att hitta lokalt, på mindre orter med mera. Räkna dock med att detta kanske inte kommer att vara ett jätteregelbundet extraknäck till en början, men är du bra kan du i regel hitta mer jobb så småningom. Det är trots allt inte alla som kan detta med att mixa musik och skapa spellistor på ett vettigt sätt, det krävs ofta en riktig DJ för detta.

Försök skaffa en sponsor

Denna kommer i regel inte att ge dig rena pengar, med en gång åtminstone, men du kan kanske få prylar som du kan använda till ditt DJ:ande av dem, vilket i sin tur gör att du inte behöver spendera lika mycket pengar på olika redskap själv.

Är du redan lite känd, sälj produkter med ditt eget varumärke

I stil med T-shirts, hattar, solglasögon med mera. För att detta ska vara det minsta aktuellt krävs det förstås att du har några fans och att folk vet vem du är, annars är det meningslöst, men skulle så vara fallet, kan detta dra in en hel del pengar åt dig, så det är absolut värt att testa!