Meny Stäng

Jobba som dörrvakt

Att jobba som dörrvakt lockar många som ändå gillar att vara ute på stan och ha med folk att göra, för det är ju just det man gör som dörrvakt. Dessutom känns detta ofta som ett relativt lätt jobb (vilket det i själva verket inte behöver vara, men mer om det senare!), och det är även vanligt at man får ganska bra betalt som dörrvakt, så det finns verkligen många fördelar med detta yrke.

För de flesta seriösa dörrvaktsjobb krävs dock att man gått en utbildning som ordningsvakt. Man behöver inte redan ha en anställning för att bli antagen till denna utbildning, även om det ofta händer att folk redan har ett jobb när de går utbildningen. Det är polisen så håller i utbildningen och den kostar strax under 10 000 kronor. Har man redan en anställning brukar dock arbetsgivaren stå för utbildningen.

jobba som dörrvakt

Utbildning som ordningsvakt

Värt att tillägga är dock att det inte är helt enkelt att komma in på denna utbildning, då den brukar ha många sökande. Du måste därför ha med i beräkningarna att du kanske inte kommer att antas till utbildningen, trots att du gärna vill gå den. Dock kan det vara lite lättare att komma in på utbildningen på vissa orter än vad det är på andra. Du måste vara svensk medborgare och ostraffad för att få gå utbildningen

Exakt vad man får betalt som dörrvakt och även hur många arbetspass man har under t.ex. en månad varierar väldigt mycket, då olika arbetsgivare har väldigt olika syn på detta. Lustigt nog är betalningen hos flera av de ”hippaste” nattklubbarna i storstäderna ofta lägre än hos lite mindre trendiga sådana, då det anses prestigefyllt att jobba som vakt på det hetaste stället, vilket gör att vakterna ofta kan nöja sig med lite lägre lön.

(Detta betyder dock absolut inte att det är lätt att få jobb på de hippa nattklubbarna, för det är det verkligen inte! Istället anställer många av dem främst dörrvakter som redan har erfarenhet, och kan även vara ganska kräsna i övrigt, så nybörjare gör oftast klokt i att börja med andra arbetsplatser till att börja med).

Värt att påpeka är att vissa krogar även anställer dörrvakter som inte har någon väktarutbildning. Detta betyder då att ingen utbildning egentligen krävs, men å andra sidan har då dörrvakten inga särskilda rättigheter utöver de som alla andra också har. Vill man ha detta som ett yrke och räknas som en tjänsteman, likt poliser exempelvis, måste man gå en utbildning.

Förr var det vanligare att outbildade dörrvakter anställdes, och att dessa dessutom fick sin lön svart, men numera har de allra flesta större ställen enbart utbildade vakter och sköter all utbildning som sig bör. Många ställer jobbar dessutom med olika väktarbolag och tar in alla sina dörrvakter den vägen, så denna bransch har absolut förändrats väldigt mycket under senare år, och ser idag väldigt annorlunda ut mot vad många kanske tror. Tror du att det skulle kunna passa dig att vara dörrvakt uppmanar vi dig därför att inte ha några förutfattade meningar om branschen, utan ta reda på fakta och om jobbet faktiskt skulle kunna passa dig eller inte istället!