Meny Stäng

Jobba som intervjuare

Ett populärt extraknäck idag, som de flesta kan få, är att jobba som intervjuare. Det finns nämligen massvis med olika intervjuföretag i Sverige idag, och de behöver förstås alla många anställda. Eftersom personalomsättningstakten i branschen är ganska hög (de flesta jobbar nämligen som intervjuare enbart på deltid eller enbart tillfälligt) brukar det nämligen finnas öppningar hos de flesta av dem nästan jämt.

intervjuare

Vad gör man då som intervjuare?

Det varierar lite beroende på vilket intervjuföretag man jobbar för, samt för vilket specifikt projekt hos dem. Dock är grundtanken förstås alltid att du ska intervjua folk gällande olika saker som din arbetsgivare har ett intresse av att veta av en eller annan anledning. Ibland ringer man dock kanske upp folk och frågar om saker, medan man i andra fall intervjuar folk på stan, öga mot öga, så alla uppdrag sker inte på samma vis.

Du bestämmer självklart inte heller själv vad du ska fråga om, utan du får specifika frågor av din uppdragsgivare, så det är enkelt att veta vad man ska fråga. Du följer helt enkelt en lista för frågorna som någon annan satt ihop åt dig.

Vissa intervjuer kan vidare vara väldigt detaljerade, medan andra innehåller mer allmänna frågor, så detta varierar väldigt mycket. Det samma gäller antalet frågor som ska ställas, samt om alla frågor måste ställas eller inte. De flesta intervjuer är dock marknadsundersökningar av något slag, men det finns förstås undantag.

Intervjuerna kräver dock inga specialkunskaper från din sida, så du behöver inte veta något om ämnena som intervjuerna handlar om själv för att kunna ställa frågorna. Skulle något vara oklart kring frågorna kan du även alltid kontakta din arbetsgivare för att fråga om det som du inte känner dig säker på.

Annat som är bra att veta om dessa jobb

I regel får du en timlön för ditt arbete som intervjuare, men det finns några företag som betalar per utförd intervju också. Dock är timlönen en betydligt mer vanligt förekommande variant på ersättning.

Ofta kan du i viss mån styra över dina egna arbetstider när du jobbar som intervjuare, men i vissa fall kan det finnas vissa ramar för tiderna också.

Några av de mest kända företagen i branschen är bland annat:

Så har du ingen koll på branschen sedan tidigare kan du alltid börja med att se efter om inte dessa företag kan erbjuda något som passar dig just nu. Dessa företag är nämligen kända för att anställa flest intervjuare i Sverige, så chanserna att något passande finns hos just dem är stora.

För att kunna jobba som intervjuare måste du ha en bra dator med bra bredbandsuppkoppling samt ett headset med en mikrofon. I regel får du inte detta av din arbetsgivare, utan det är upp till dig att skaffa detta. Vissa intervjuföretag kan även ställa andra krav på dem som vill jobba hos dem, men detta är de vanligaste kraven man stöter på när man ansöker om dessa jobb. För mer detaljerad information om vad specifika intervjuföretag kräver hänvisar vi till deras hemsidor, där bör alltid denna information ligga utlagd.