Meny Stäng

Jobba som statist

Att jobba som statist är något som lockar många, för visst vore det väl kul att vara med i en film eller i ett tv-program? Dessutom behövs inga särskilda förkunskaper alls för att jobba som statist och många av de produktionsbolag som söker statister letar efter just så vanliga personer för detta jobb som möjligt. Även om de flesta statistjobb inte kommer att göra dig rik direkt, innebär de ändå ett visst extra klirr i kassan, så att ägna sig åt detta är även en bra av rent ekonomiska skäl.

jobba-som-statist

Förr var det dock relativt svårt att hitta statistjobb, det krävdes ofta att man hade lite kontakter eller jobbade i branschen eller åtminstone en närliggande bransch eller liknande. Så är det dock inte längre, utan idag är det smidigare än någonsin förr att söka statistjobb, då man idag kan göra detta på flera olika webbsajter som har satts upp just av denna anledning. Några exempel på sajter av det här slaget är t.ex. Statist.se samt Filmcafe.se, men det finns även många andra alternativ.

För de flesta av tjänsterna krävs dock att man betalar en liten avgift för att man ska kunna se de tillgängliga statistjobben. Detta betyder dock inte att det rör sig om bluff-företag på något vis, utan detta är något av en standard i branschen, på grund av hur efterfrågade statistjobben är. Dock varierar det en hel del hur höga avgifterna är, samt hur bra tjänsterna är, dvs. hur lätt det är att få jobb via dem. Vi rekommenderar därav att man jämför några olika tjänster med varandra, för att på så vis försöka avgöra vilka av dem som är de bästa.

Annat som kan vara bra veta

Det behövs statister i alla åldrar, så även barn och minderåriga kan exempelvis jobba som statister. I dessa fall krävs dock målsmans underskrift och tillåtelse för alla kontrakt som ingås.
Det finns numera särskilda statistutbildningar, som kan vara bra att gå, eftersom dessa av många produktionsbolag ses som meriterande, men det är absolut inget måste att gå dessa, de flesta som jobbar som statister har nämligen inte gjort det, så känn dig inte tvingad till detta på något vis.

För nybörjare kan det i början, när man precis startar sitt jobb som statist, vara rätt trögt med jobben till en början. Ge dock inte upp bara för det, för när du lär dig några knep, så som hurdana uppdrag det är lättast att få, var du lämpligast letar efter uppdrag och så vidare, kommer det att gå betydligt lättare så småningom. Tänk även på att det kommer att vara meriterande för dig att du jobbat som statist förr, så när du gjort detta några gånger kommer bara det att leda till fler jobb för det mesta. Känns ditt nya extraknäck lite tufft i början är det därför otroligt viktigt att inte ge upp bara för den sakens skull, för detta hör i regel till. Fortsätter du ändå, kommer det alltså att lossna och bli både roligare och mer lönsamt med tiden.