Meny Stäng

Klä ut dig i en rolig kostym

Det är många som tror att man måste kunna sjunga eller spela olika instrument för att kunna uppträda på offentliga platser och tjäna pengar på detta, men så är det faktiskt inte, utan även du som inte har någon av dessa talanger kan faktiskt ställa dig på stan och samla in pengar. Detta kan du göra genom att klä ut dig i en rolig kostym, i stil med maskeradkläder och sedan underhålla folk i denna på något vis. Lägger du en hatt eller en skål eller något liknande framför dig när du gör detta är det inte svårt för folk att förstå att du vill få lite pengar för detta, och gillar de då det du gör, är det inte alls omöjligt att de lägger en slant där.

street performer

Behöver man tillstånd för att underhålla på detta vis på offentliga platser?

Hur konstigt det än kan låta så beror detta faktiskt på var i Sverige man befinner sig. Anledningen till detta är att varje kommun sätter upp ett eget regelverk för vad som gäller för detta, och därför har olika kommuner valt att ha olika regel för detta. I de flesta kommuner behövs dock inget tillstånd för att uppträda på offentliga platser, men det finns några undantag till denna regel, varav Sveriges näst största stad Göteborg kanske är det mest kända exemplet.

Vår rekommendation är därför att du tar reda på vad som gäller för just din kommun via t.ex. kommunens hemsida, via kontakt med kommunen eller liknande. På så vis vet du med säkerhet vad som gäller just där.

Fler råd innan du klär ut dig och ställer dig någonstans

Ju mer unik du kan vara när du klär ut dig eller gör något när du har din dräkt på dig, desto mer pengar kommer du förmodligen att kunna tjäna in. Det kan förstås kännas kul att vara en robot eller en staty precis som många som man redan sett uppträda förr, men tänk på att detta förmodligen inte kommer att väcka särskilt mycket uppmärksamhet, så det är tyvärr svårt att tjäna mycket pengar på detta vis. Så försök fundera på vad som skulle kunna vara unikt eller hur du kan göra något som många redan sett till något som känns unikt på något vis åtminstone.

Tänk även på att om folk kanske vill fota sig med dig så ökar chansen för att de ger dig lite pengar. De känner att de är ”skyldiga” dig det, helt enkelt, eftersom de upptar din tid på ett helt annat sätt än om du bara uppträder lite allmänt. Har du inte redan bestämt dig för vilken utklädnad som skulle kunna passa rekommenderar vi därför att du tänker i just dessa banor: vad ger bäst fototillfällen för folk som ser dig?

Kör du fast helt när det gäller utklädnader är populära val som sagt just robotar och statyer, men även olika djur, rymdvarelser, zombies, varulvar, olika kändisar, apor och clowner kan funka.

Välj plats med omsorg

Sist men inte minst är det förstås otroligt viktigt att välja den plats där du uppträder med omsorg, för på vissa platser kan man tjäna betydligt mer än på andra, så är det helt enkelt bara. Välj helst en så vältrafikerad plats som möjligt, men samtidigt en plats där folk har möjlighet att stanna till och titta och lyssna på det du gör, dvs. Inte en traditionell genomfartsled, om man säger så, då detta kommer att ge dig de bästa förtjänstmöjligheterna.