Meny Stäng

Köpa och sälja begagnade bilar

Många bilintresserade, som gillar att mecka med bilar, kan faktiskt tjäna rätt bra summor på att köpa och rusta upp begagnade bilar, som sedan säljs igen, till ett högre pris än vad man själv köpte bilen för så klart. Detta kan vara ett både roligt och lönsamt tidsfördriv för vissa, men det kräver ofta att man lägger ned en hel del tid på att leta upp passande objekt, vilket inte alla som gillar att mecka med bilar gillar lika mycket.

Sälja begagnad bil

För att man ska lyckas göra bra affärer på detta vis krävs det dock att man vet vad olika bilar är värda, vilka faktorer som påverkar en bils pris, vad det kostar att laga ett visst fel, vad som är ett riktigt fynd och inte. Är du inte duktig på detta redan, måste du därför börja med att göra research kring detta till att börja med. Sedan är det bara att ”dammsuga” så många annonsmarknader, som exempelvis Blocket, som man bara orkar med, i jakten på fynd. Ju mer tid man kan lägga på själva letandet, desto enklare kommer det att vara att göra bra fynd. Glöm inte att det förmodligen inte bara är du som letar efter dessa fynd, utan det brukar finnas ganska många fyndjägare av det här slaget (det är med andra ord en tuff bransch), som också försöker snappa upp de bästa fynden, så det gäller verkligen att vara snabb!

Vad man framför allt ska försöka hålla utkik efter är bilar som har några mindre fel, som därför säljs billigt, men som man samtidigt tror sig kunna fixa. Då kan man åtgärda felen och sedan sälja samma bil i ett bättre skick, vilket brukar bli en vinstaffär så klar. Se däremot upp med bilar som har stora och komplicerade fel och brister, som kan kosta så mycket att fixa att affären genast blir sämre.

Känner du någon som kan hjälpa dig fixa även större brister till ett vettigt pris är dock förstås situationen en annan. Då kan du kanske överväga även bilar med lite mer allvarliga brister, som det dessutom är mindre konkurrens om.

Hur många bilar får man sälja?

En annan sak som alla inte tänker på när de överväger att börja köpa och sälja begagnade bilar är att man faktiskt inte får lov att köpa och sälja hur många bilar man vill som privatperson. Hur många bilar man kan köpa och sälja per år varierar lite, men för närvarande gäller regeln 12 bilar per år för att man fortfarande ska klassas som en privatperson som ägnar sig åt försäljningarna. Överstiger man denna gräns finns nämligen alltid risken att man klassas som näringsidkare. Detta kan i sin tur innebära en rad olika problem, från skatter till bokföringsbrott med mera, så detta måste man verkligen försöka undvika till varje pris!

Bra att veta när man ska sälja bilar som möjligtvis skulle kunna ha fel och skavanker är att köparen alltid har så kallad undersökningsplikt. Detta betyder dock inte att du som säljare får lov att undanhålla fel som du redan är medveten om, för det är inte tillåtet. Man går därför i regel i dessa sammanhang efter något som ofta kallas för ”sexmånadersregeln”, vilken innebär att om ett fel uppstår inom 6 månader så måste du som säljare av bilen på något vis bevisa att detta inte var ett befintligt fel när bilen såldes. Efter 6 månaders tid övergår dock ansvaret till köparen, som efter denna tid måste försöka bevisa att felet fanns när bilen såldes, om det nu är vad som påstås.