Meny Stäng

Låna pengar online: Tänk på det här först

Tänk på detta när du ska låna pengar.

Vill du låna pengar och letar efter det bästa alternativet på nätet? Du är inte ensam – i dagens digitala landskap blir det alltmer populärt att ansöka om lån online. Men innan du tar steget finns det några viktiga saker att tänka på.

Börja med att jämföra lån

Börja med att jämföra lån på nätet för att hitta alternativ som passar dig. Titta på vilken lånesumma du behöver och vilka långivare som erbjuder den. Att låna pengar online går snabbt och är ofta enkelt idag, tack vare den digitala processen och signering med BankID. Det är dock viktigt att ha koll på villkoren innan du accepterar ett erbjudande.

Villkoren för lånet ska tydligt framgå när du klickar dig in för att läsa om erbjudandet. Villkoren ger dig en klar bild av ränta, återbetalningstid och andra viktiga detaljer. Ta dig tid att granska allt noggrant och att jämföra erbjudanden genom en gratis jämförelsetjänst. På det sättet kan du vara säkrare på att du fattar rätt beslut.

Riskera inte ditt kreditbetyg

Jämförelsetjänster fungerar genom att de samlar alla erbjudanden på ett ställe, baserat på dina önskemål. Du fyller bland annat i hur mycket pengar som du vill låna samt personliga uppgifter och får sedan en lista över alternativ, vanligtvis inom 24 timmar. Fördelen med detta är att det endast tas en kreditupplysning på dig, trots många olika erbjudanden.

Om du å andra sidan själv vänder dig till varje långivare eller bank manuellt, så tas en kreditupplysning varje gång. Detta är dåligt för ditt kreditbetyg, eftersom långivarna anser att du har högre risk som låntagare om du har för många kreditupplysningar.

Räntan är viktig – men betyder inte allt

När du tar ett lån är det viktigt att du kollar räntan och jämför den med andra långivare. Låg ränta innebär ett billigare lån och mindre månadskostnad. Att hitta rätt långivare kan spara dig mycket pengar i det långa loppet.

Kolla räntan.

Men kom ihåg att räntan inte betyder allt, eftersom det kan tillkomma olika avgifter och villkoren kan skilja sig åt. Titta på helheten på lånet för att se till att ränta och avgifter såväl som löptid och lånesumma passar med dina behov. Finns det till exempel möjlighet att betala tillbaka lånet i förtid om du skulle vilja det, utan extra avgifter?

Se över din budget innan du lånar pengar online

Ett lån innebär extra tillskott i plånboken, men det innebär också ökade utgifter. Att ha tillräckligt med pengar för att klara av återbetalningar varje månad är en viktig faktor. Det är alltför lätt att hamna i skuldfällan och det är viktigt att undvika det till varje pris.

Genom att ta ansvar för din ekonomi kan vi undvika onödig stress och oro. Så innan du tar ett lån, se över din budget för att se till att dina inkomster täcker utgifterna, inklusive lånekostnader.

Genom att ta ansvar för din ekonomi kan vi undvika onödig stress och oro.

Vad händer om du missar en betalning?

Vi har alla varit där – det är några dagar före betalningsdatumet och räkningen har fortfarande inte betalats. Men vad händer om du faktiskt missar en betalning eller inte kan betala i tid? För det första kan du räkna med en förseningsavgift från din långivare. Ju längre betalningen är försenad, desto högre blir vanligtvis avgiften.

Dessutom kan ditt kreditbetyg påverkas negativt, vilket kan göra det svårare att få lån och abonnemang i framtiden. Så om du vet att du kommer att missa en betalning, kontakta din långivare eller be om rådgivning för att få hjälp. Det är bättre att agera i tid än att låta skulden växa och påverka din ekonomiska framtid. Det kan hända att företag låter dig skjuta fram betalningen om du är vänlig och meddelar dem i tid.

I slutändan är det viktigt att innan du skriver under ett låneavtal förstå de villkor som är förknippade med det. Se också till att du kan betala tillbaka det i tid, och samtidigt ha råd att leva ditt liv som vanligt.