Meny Stäng

Låna pengar till aktier

Låna pengar till aktier

Vad du ska tänka på innan du lånar pengar för att köpa aktier?

Om du håller på med aktier eller ska börja med det har det antagligen redan slagit dig att du kan tjäna mer om du har ett större kapital att investera med. En teknik som en del använder sig av är att låna pengar att investera med.

Det här är en ganska riskfylld metod och det kan snabbt gå fel om du inte vet vad du håller på med. Varje år är det många människor världen över, även i Sverige, som förlorar sina pengar på aktier, valutor eller kryptovalutor. Det här kan såklart även hända dig, så att låna pengar till aktier är något som ska göras försiktigt. Helst bör du undvika det om du inte vet vad du håller på med, även för en erfaren trader kan det sluta väldigt illa.

Att låna pengar för att köpa aktier är riskfyllt

Det är som sagt väldigt riskfyllt att köpa aktier med pengar som du har lånat. Skulle något gå snett, exempelvis att börsen kraschar, finns det en risk att du förlorar pengarna och då har en hög skuld till din bank. Det här går att lösa genom att betala av lånet med din inkomst, men det kan bli en enorm smäll mot din ekonomi.

Att låna pengar för att köpa aktier är riskfyllt

Du bör alltså undvika det här om du kan och inte är beredd på att ta risken. Om du till exempel redan har en trasslig ekonomi så är det bättre att du hoppar över det här. Är din ekonomi istället väldigt stabil så kan det vara en värd risk att ta om du vet vad du gör. Sätt inte alla ägg i en korg och kör hellre lite för säkert än att lägga allt på exempelvis Bitcoin. Gör man det säkert så kan du fortfarande tjäna bra och kan till slut betala av lånet och ändå ha pengar över.

Behöver inte nödvändigtvis vara en dum idé

Även om det är väldigt riskfyllt så är det ganska lätt att förstå varför det här kan vara en lockande idé. Med ett större kapital, exempelvis med ett lån på 100 000 kr, så kan du snabbt tjäna mer än om du bara använder en tiondel av pengarna som du har i eget kapital. Det viktiga här är att man förstår riskerna och att man vet vad man gör.

Ett bra sätt att använda pengarna på är genom säkra aktier. Det finns gott om aktier som är relativt stabila, med undantag från speciella omständigheter där aktierna i allmänhet går ned. Dessa aktier är ganska säkra att lägga pengarna på. Det viktiga är att du inte blir girig och lägger allting på något med jättehög risk.

Spendera inte pengar du inte har råd att förlora

Spendera inte pengar du inte har råd att förlora

Vi kan prata hela dagen om huruvida det här är en bra eller dålig idé. Huvudsaken är att du inte spenderar pengar du faktiskt inte har råd att förlora. Om du inte tar en onödigt hög risk så kan det faktiskt löna sig, framförallt om du lyckats få ett lån med en rimlig ränta. Ta därför inte ett lån som är onödigt dyrt.

När det gäller risken så är det upp till dig att ta reda på om det faktiskt är värt risken att förlora en del av pengarna, banken ska trots allt ha tillbaka dessa oavsett hur det går för dig att faktiskt använda pengarna.