Meny Stäng

Låtskrivare

Är du musikaliskt begåvad men inte känner för att stå i rampljuset och uppträda själv finns det ändå goda chanser till goda förtjänster tack vare din musikaliska begåvning om du blir låtskrivare. Låtskrivare behövs nämligen så väl för traditionella artister samt för produktioner av olika slag, och svenska låtskrivare har blivit kända för att vara duktiga inom alla genrer världen över faktiskt. Som svensk behöver du därför inte bara begränsad dig inom vårt lands gränser om du inte vill, utan när du väl fått in vanan kan du även jobba internationellt om du vill det.

Detta är förstås en bra idé, om inte annat så åtminstone ur ekonomisk synpunkt, för givetvis är i regel ersättningsnivåerna något helt annat utomlands än i lilla Sverige.

låtskrivare

Hur kommer man då igång som låtskrivare?

När det gäller detta finns det egentligen 2 alternativ:

1) Genom att kontakta artister eller deras managers direkt och fråga om de letar efter nytt material och kan tänkas vilja lyssna på det du skapat.

2) Genom att gå via en agentur som har just detta som specialitet. De hjälper dig då presentera dina verk och hitta lämpliga kunder för det du gör, vilket gör att just denna del blir lättare för dig. Ofta tar dock agenturen en viss procentsats av intäkterna för att göra detta, så även om detta kan kännas som det lättaste alternativet, måste man ha med detta i beaktande när man gör sitt val. För en nybörjare med få kontakter i branschen kan det dock vara ett utmärkt alternativ.

Ovan gäller egentligen oavsett vilken genre det gäller, men framför allt pop, hiphop och elektronisk musik är populärt just nu, vilket innebär att den som skriver musik som kan anses passa in i dessa genrer kommer att ha lättast för att sälja rättigheterna till sina verk.

Vad kan man då förvänta sig att tjäna på detta?

Det varierar förstås beroende på vilket avtal man skriver och med vem, i vilket land med mera. Vanligast är det dock att man som låtskrivare får ca. 3 till 7 procent av vad de låtar man skriver drar in, i form av intäkter från skivor med mera. Skriver man något till riktigt storsäljande artister kan det alltså röra sig om mycket stora summor. Värt att lägga till är även att man faktiskt får pengar varje gång en låt spelas på radio eller TV i Sverige också. Exempelvis på STIM:s hemsida kan man se vilka belopp det rör sig om då idag.

Värt att tillägga är dock att de flesta låtskrivare inte får in en fullträff, dvs. skriver en storsäljande låt eller låtar första gången, utan de flesta skriver låtar i flera år innan de lyckas få en riktig hit, så blir inte dina första alster succéer, betyder detta absolut inte att du bör lägga ned. Istället är detta nästan standard i branschen, så detta är inget man ska deppa ihop för på något vis!

Glöm inte att det även finns pengar att tjäna på att ha flera mindre hits, som kanske ”bara” spelas på radio då och då, för alla bäckar små räknas ju faktiskt när man har detta som yrke.