Meny Stäng

Lista på extraknäck

Här har vi sammanställt en lista över bra extraknäck, dvs hur du kan tjäna lite extra pengar, både online och offline.

1. Online

-Annonsverktyg för din blogg/hemsida

Med de många publiceringsverktygen(CMS) som finns tillgängliga idag är det enklare än någonsin att skapa en blogg eller hemsida. Det är dessutom ett av de mest effektiva sätten för att tjäna pengar online, förutsatt att du har ett gäng besökare varje dag. Då kan du tjäna pengar genom Googles effektiva annonsverktyg AdSense visa annonser på sin hemsida blogg som är relevanta till ditt tema. Du får betalt för varje klick på någon av annonserna på din sida.

extraknäck

-Produkter/tjänster på din blogg/hemsida

Har du en spetskompetens eller bara sinne för affärer? Hur som helst kan du tjäna pengar genom att sälja produkter eller tjänster via din hemsida. Även här är en förutsättning att du har optimerat din sida för sökmotorerna.

Samarbeta med tjänsteförmedlare

Det finns stora pengar att tjäna för så kallade leads. En lead innebär helt enkelt en intresseanmälan. Det du behöver göra är att hitta företag som vill samarbeta med dig på en seriös nivå.

-Köpa & sälja på auktion/köp-och säljsidor

Det här kan ge dig en bra förtjänst förutsatt att du har bra koll på vad saker egentligen är värda. Du köper helt enkelt saker till ett billigt pris och säljer de sedan vidare lite dyrare. Ett annat alternativ är att köpa billiga produkter på vanliga loppmarknaden och försäljningsstånd för att sedan sälja de vidare online. Kan ge en bra förtjänst för den som har näsa för affärer. Vi har skrivit lite mer om detta här och här.

-Annonser/marknadsföring via Youtube

Genom att göra videor, alternativt låta någon annan göra dem, kan du tjäna pengar. Om du marknadsför en produkt i din video och samtidigt lägger in relevanta affiliateannonser kan du tjäna pengar på de i din video.

-Dropshipping

Det här är en metod som blir allt vanligare världen över. Du säljer produkter från en leverantör som erbjuder dropshipping, och konceptet innebär att du själv sätter ditt pris, leverantören sköter leveransen och du får vinsten. Ingen lagerhållning. Det kräver förstås ett kapital för att köpa in varor, men vinsten kan bli saftig om du marknadsför det bra.

dropshipping

2. Offline

Försäljning av andras produkter

För den som är duktig på att sälja kan det här vara en mycket bra förtjänst. Det förutsätter naturligtvis att du tror på produkten samt att du tycker om kontakt med nya människor, men känner du att det stämmer in på dig så kan det här mycket väl vara ett perfekt extraknäck för dig!

-Intervjua människor

Det här sker per telefon, möten eller att du helt enkelt att du fångar folk på stan eller i någon butiksentré och ber att få ställa några frågor, vilket förutsätter att du tycker om att träffa nya människor. Det kan handla om såväl allmänna opinionsundersökningar som riktade marknadsundersökningar för företag.

bli intervjuare

-Mystery Shopper

Det här en annan typ av undersökning som riktar sig direkt mot företag och deras produktkvalitet, kundbemötande etc, Som mystery shopper handlar du produkter för att sedan fylla i en rapport om din upplevelse. Det här är optimalt för den som tycker om att shoppa.

-Köra ut reklam

Det här får nog anses vara den mest klassiska varianten av extraknäck, och det behöver ingen större presentation. Du kör ut reklam. Väljer du det här som extra inkomst är det nog bäst att du river ner din “ingen reklam, tack” – skylt på dörren för att föregå med gott exempel.

-Ta uppdrag som kontaktperson

Stort tack till Jonas H. som har delat med sig av det här tipset!

Att ha uppdrag som kontaktperson innebär att bli arvoderad som ett mellanting av vän och ledsagare. Man har visserligen inte betalt per timme utan – åtminstone i de kommuner jag haft uppdrag (6 st) – ett fast arvode samt ett skattefritt schablon-belopp som avser att täcka omkostnader i samband med uppdraget. Till skillnad från arbete som ledsagare så behöver man inte ta kvitton och inte heller redovisa detaljer hur pengarna används. Eventuellt belopp som inte används i uppdrag tillfaller en skattefritt.

De uppdrag man får utgår från LSS-lagen och SOL-lagen (den förstnämnda gäller olika former av handikapp och är samma lagstiftning som innefattar bl a personlig assistans, ledsagning och avlösning – den sistnämnda är Socialtjänstlagen som även kan bevilja människor som har behov av det en kontaktperson). Det innebär att den person man ska betjäna och umgås med har någon form av handikapp eller sjukdom. Det passar förstås inte alla personer, men ifall man tycker om det så kan vissa uppdrag vara både meningsfulla och inkomstbringande.

Fördelar är att det ger en betydligt större frihet än vanliga jobb – både vad gäller vilka tider man ska ses och vad uppdraget ska innehålla. Den största nackdelen är att man inte alltid i förväg kan bedöma hur pass knepigt uppdraget blir i praktiken, men då kan förstås säga upp det omgående. Båda parterna har den rätten, så det kan erbjuda en osäker inkomst. (De senaste åren har jag även stått till förfogande för timanställningar som ledsagare och avlösare – ett snarlikt område, men bättre betalt).

Uppdraget är delvis som en vänskapsrelation, men man förväntas också puffa på och ta initiativ till aktiviteter i samråd med den man ska umgås med och vara ett stöd för.

-Skicka in roliga historier till veckotidningar

Stort tack till Jonas H. som har delat med sig av det här tipset!

En enkel idé som kan ge viss vinst utan att det kräver för mycket arbete är att sända in roliga historier, visdomsord eller åsikter till veckotidningar som då ger lotter som tack för publicerade bidrag. Exempel på tidningar som tar emot bidrag: Allas veckotidning, Hemmets veckotidning m.fl.


3. Dina idéer

Tips gärna oss om dina idéer

Har du en bra idé på extraknäck som du tycker saknas här på sidan? Ta gärna kontakt med oss och berätta om din idé – så lägger vi in den här.