Meny Stäng

Make-up-artist

Om du gillar smink och att sminka andra är det givna extraknäcket, som du förmodligen kommer att gilla allra mest, förstås att jobba som make-up artist. Det är nämligen många som behöver ett ”proffs” som sminkar dem åt dem, för trots att många tjejer och kvinnor gillar smink, är det inte alls säkert att de vet vad de ska göra med sminket, och dessutom finns det ju faktiskt vissa som inte alls gillar smink och skönhetsprodukter överhuvudtaget, men som ändå gillar att se sig själva lite mer uppsminkade, åtminstone vid lite mer speciella tillfällen, som t.ex. när man tar studenten, gifter sig, håller föredrag eller anordnar en stor fest och så vidare. Och alla dessa tjejer och kvinnor kan förstås du som faktiskt är duktig på allt som har med smink att göra hjälpa!

make-up-artist

Om du till och med drömt om att jobba med smink och skönhet på heltid kan det vara en bra ide att börja jobba som make-up artist på deltid för att känna på yrket. Det är nämligen inte helt ovanligt att detta extraknäck med tiden utvecklas till ett heltidsjobb för dem som verkligen gillar det.

Ta betalt per sminking

Som make-up artist tar man i regel betalt per sminking, och att sminka en tjej eller kvinna brukar ta ca. 45 minuter, så anpassa dina priser efter detta. På orter där det finns många make-up artister att välja mellan är det dock smart att anpassa sina priser efter detta, och det samma gäller om man ska sminka i en storstad, där priserna brukar vara högre.

Tänk på att det är viktigt som make-up artist att hålla sig ajour med de senaste smink- och skönhetstrenderna samt ha koll på nya produkter som släpps. Ingen vill trots allt ha en sminkning som ser 10 år för gammal ut. Du bör därför inte bara räkna den tid som du lägger ned på att sminka andra som arbetstid utan även tid som läggs på research kring ämnet.

Det är även viktigt att bygga upp en slags portfölj med foton på sminkningar du gjort, för alla gillar inte samma sorts stil, så det är vanligt att den som vill bli sminkad vill se denna sorts exempel för att försäkra sig om att du har samma stil och smak som hon själv. Dessa foton kan du, om den som blir fotad går med på det, använda för marknadsföringsändamål, så de kan fylla många funktioner.

Börjar det går bra för dig som make-up artist kan det även vara vettigt att bygga en hemsida för denna verksamhet eftersom många som letar efter denna sorters tjänster gör det via Internet, så att ha en hemsida är ett utmärkt sätt att marknadsföra sig på.

Annonsera på rätt ställen

Det är även smart att försöka synas på ställen där kvinnor som kan tänkas vilja bli dina kunder befinner sig där du bor. Har du möjlighet till det, annonsera därför på ställen som brudklänningsbutiker, balklänningsbutiker, skönhetssalonger och så vidare. Och vill affärsinnehavarna inte att du hänger upp en annons i deras butik kanske du kan få lov att lämna en bunt visitkort hos dem åtminstone? Dessa kan de sedan ge kunder som frågar dem om de kan rekommendera en make-up artist, vilket faktiskt är något som händer mer ofta än vad man kanske kan tro.