Meny Stäng

Plocka bär och svamp

Gillar du att vara ute i naturen? I så fall vet du väl att det faktiskt finns ett sätt att tjäna pengar på som innebär att du är ute väldigt mycket? Vi menar förstås att plocka bär och svamp som man sedan säljer. Detta är trots allt en metod för att tjäna pengar som inte kostar dig något, vilket många andra extraknäck kan göra, för ofta krävs det att man spenderar lite pengar för att man ska kunna tjäna pengar. Så du behöver inte heller ha någon sorts särskild utrustning för att kunna göra detta i de flesta fall, även om det finns vissa hjälpmedel som kan göra detta lättare, men inget av dessa är egentligen ett måste.

Samtidigt är detta givetvis inte en metod som passar riktigt alla, utan för att detta ska vara ett realistiskt extraknäck bör du förstås bo nära skog eller andra naturområden där det finns bäst och svamp, om du inte är beredd att resa lite förstås.Tänk dock på att allt för långa transportsträckor ofta kan göra detta sätt att tjäna pengar på mindre lönsamt, eftersom längre transportsträckor även brukar innebära högre transportkostnader. Det brukar inte heller vara lönsamt att plocka några enstaka liter bär, exempelvis, utan oftast krävs det att man plockar lite större mängder.

plocka svamp

Att sälja sina bär och svampar

Redan innan du börjar plocka något bör du dessutom tänka igenom vem du ska sälja det du plockar till och hur. Olika kundgrupper kan nämligen tänka sig att betala olika mycket för bär och svampar, och kan även tänka sig att köpa olika stora mängder. På vissa orter kan det även tänkas att du har viss konkurrens gällande att sälja vissa bär och svampar, och då är det givetvis vettigt att anpassa sig efter detta. Dock är det viktigt att påpeka att priserna för de flesta bär och svampar varierar från år till år, beroende på utbudet, dvs. hur mycket det finns, hur många andra som säljer det det gäller och så vidare. Därför brukar man inte kunna kopiera ett tidigare års priser rakt av i de flesta fall, även om det förstås brukar kännas naturligt för många.

Så väl blåbär, jordgubbar, hallon, lingon, hjortron och mycket annat går dock att sälja på de flesta orter, så bor du inte på något väldigt konstigt ställe bör det inte vara så att du inte kan sälja något alls.

Enligt dagens skatteregler får du dessutom sälja bär och svamp för ett värde upp till 12 500 kronor under ett och samma år, innan du måste deklarera för denna inkomst, vilket kan vara bra att veta för alla som oroar sig över skatterättsliga frågor rörande detta extraknäck.

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten har du dessutom rätt att plocka där du vill, men givetvis innebär detta inte att du kan bete dig hur du vill när du befinner dig ute i skog och mark. Istället måste du undvika andras gårdar och marker, och stör inte andra som bor eller befinner sig i området. Se även till att inte förstöra något ute i naturen medan du håller på. Med vanligt sunt förnuft brukar man dock komma långt, så bete dig helt enkelt som du skulle vilja att andra betedde sig hemma hos dig när du är ute så bör du inte stöta på några större problem.