Meny Stäng

Programmerare

Programmerare har ofta bra jobb, som de förväntas tjäna mycket pengar på, åtminstone tror andra som inte har samma yrke ofta att de ska göra det. Dock är det ofta så att man kanske inte har riktigt så bra lön som andra tror, kanske på grund av att man inte har så mycket erfarenhet, för att man jobbar på ett mindre företag eller på en mindre ort eller liknande, eller att man trots en helt okej lön helt enkelt skulle vilja tjäna ännu mer.

I dessa fall kan det vara bra att veta att man faktiskt kan extraknäcka som programmerare också, för det är givetvis många som behöver någon som programmerar något åt dem av olika skäl, men som ändå inte har möjligheten att anställa en programmerare på heltid. Då kommer en programmerare som extraknäcker väldigt väl till pass, för både större (att bygga en hel hemsida) och mindre (att fixa en bugg) projekt.

programmera kod

För att du ska lyckas som frilansande programmerare:

Vet var du ska leta efter uppdrag

Detta kan vara något av det svåraste med det hela, och tar tid för många att lära sig. Dock finns det många hemsidor på nätet (förstås!) där det är relativt lätt att komma i kontakt med potentiella kunder och andra programmerare som förhoppningsvis kan hjälpa dig med detta. Dra dig därför inte för att lägga ned lite tid på att leta upp flera sådana sajter och testa dem alla, för att se vad som ger dig flest och bäst uppdrag, för denna kunskap kommer du att på sikt ha stor nytta av!

Kan engelska

Då många av de bästa sajterna för frilansprogrammerarjobb är internationella, så att begränsa sig till de svenska sajterna är sällan en bra ide. Nya sajter som funkar öppnas upp hela tiden, men några sajter som varit igång länge och fortfarande verkar populära är bland annat rentacoder.com och guru.com, så ta gärna en titt på dessa för att se vad vi menar.

Har arbetsexempel att visa upp

Alla potentiella kunder kommer att vilja veta vad du gjort innan, och detta är ju ett yrke där det är ganska lätt att visa upp detta (trots att alla kunder kanske inte har den kunskap som krävs för att förstå vad det handlar om, men många av dem känner någon som de kan fråga om detta åtminstone). Därav kan det vara svårt att få uppdrag om man inte har en vettig portfölj med exempel att visa upp. Se därför till att skapa detta, och givetvis att göra den så imponerande för så väl lekmän som andra som möjligt!

Försöker jobba med så imponerande/synliga/stora uppdrag som möjligt

Eftersom bara detta kan ge fler kunder, tack vare att ett stort företag som anlitat dig rekommenderar dig, att du blir känd som programmeraren som fixade en viss känd sida eller så vidare. Blir du erbjuden lite större uppdrag, som du tror kan leda till mer affärer i framtiden är det därför viktigt att du inte är för girig och begär ett allt för högt pris för detta, utan istället försöker prispressa i den mån det går, för detta är ofta det långsiktigt smarta och mest lönsamma alternativet, fast alla kanske inte tänker på det.

Vissa går till och med så långt att de erbjuder sig att programmera något helt gratis, då de hoppas att detta ska ge dem fler uppdrag på något vis framöver. Men om man är beredd att göra detta eller inte är förstås upp till var och en.

Var mån om ditt rykte

Då ett gott rykte, om att du är en enormt duktig programmerare som vet vad han eller hon gör, om det så bara är i bekantskapskretsen, ofta kan leda till fler jobb, så klart. Så underskatta aldrig vikten av detta!