Meny Stäng

Pyramidspel

Innebörden av pyramidspel

Alla rekryter(försäljare) inom ett pyramidspel blir en del av pyramiden samtidigt som alla måste bygga upp sina egna små pyramider för att få en chans att tjäna pengar. Generellt sett måste varje försäljare rekrytera tre nya försäljare för att ha en chans till förtjänst. Det är det här som är anledningen till att man kallar det för pyramidspel – det växer exponentiellt i antalet försäljare.

Nätverksföretagande är en företagsmodell som grundar sig på pyramidspelet. Grundkonceptet för ett nätverksföretag är att du ska kunna välja huruvida du vill tjäna pengar på att enbart sälja produkter, rekrytera nya försäljare eller bådadera. På det sättet finns det vad man brukar kalla en förväntad vinstchans i verksamheten. Så länge du har en chans att gå med vinst är det med andra ord ett legitimt pyramidspel. Naturligtvis tjänar du alltid mer på att värva nya försäljare, och oftast behöver du värva ett par nya medlemmar innan du kan börja gå mot plus.

Faran med pyramidspel

Faran

Alla investeringar är en potentiell risk. Som delaktig i ett pyramidspel kan det dock visa sig att risken inte bara är en risk, utan rentav en fara. Många säger att man ska vara mycket försiktig med pyramidspel och nätverksföretag, och det är faktiskt korrekt. Historierna är många och långa om hur nätverksföretagen fungerar som sekter och liknande. Med det ska inte alla pyramidföretag dras över samma kant, men det kan löna sig att vara på sin vakt.

Pyramidspelen utgår ifrån din kamp för framgång och ekonomisk frihet. I vissa fall kan de till och med gå ut med lovord om snabba pengar, vilket naturligtvis inte alls är sant. Snabba lösningar finns inte om du vill tjäna stora pengar online. Du investerar först och skördar sen. Pyramiden och företaget i sig kan verka helt fantastiskt, mötena med din så kallade unit(en pyramid i pyramiden) kan präglas av ren eufori över att vara delaktig i någonting så fantastiskt med så fantastiska och positiva människor och produkter, men när allt dras till sin spets är det ofta lite mörkare bakom kulisserna.

Ett pyramidspel ökar alltså exponentiellt. Det i sig är ingen större fara, men nu ska vi ta en närmare titt på två huvudsakliga faktorer som håller hela bygget upprätt:

Samtliga försäljare i pyramiden måste alltid leverera. Om en försäljare längre ner inte gör det innebär det att försäljare högre upp blir utan pengar. En försäljare är med andra ord direkt beroende av de som jobbar direkt under honom/henne för att få sin förtjänst. En säkerhetsåtgärd för att undvika detta är ett så kallat köpkrav. Man kan sammanfatta det på följande vis: Varje försäljare samtidigt en kund, och förväntas därmed köpa en viss mängd produkter för att få fördelen att agera försäljare. Så länge kunden(försäljaren) köper sin bestämda mängd får de som befinner sig högre upp i pyramiden sina pengar.

rekrytera
Försäljare i ett pyramidspel har ofta ett värvningskrav på ett visst antal personer innan han eller hon kan börja gå plus. Problemet är att förtjänsten blir lägre och lägre ju längre ner i pyramiden man kommer, och hela nätverksföretaget är en pyramid bestående flera pyramider. Någonstans längre ner i pyramiden händer det alltid att förtjänsten blir så låg att det inte längre är möjligt att tjäna de stora pengarna. Bättre sätt att tjäna pengar hittar du här istället.