Meny Stäng

Renovera lägenheter

Att det går att tjäna pengar på att köpa en lägenhet, renovera den och sedan sälja den för mer än vad man själv köpte den för har nog de flesta hört. Och faktum är att detta fortfarande är en metod för att tjäna pengar som funkar mycket bra. För det är många som vill kunna flytta in i ett nytt hem utan allt för stor ansträngning, och det är ju precis vad som händer om man köper något färdigrenoverat. Denna önskan är något du som inte har något emot att jobba lite kan dra nytta av, framför allt om du är duktig på att renovera så klart.
För att man ska lyckas tjäna pengar med hjälp av denna metod finns det dock en del saker att tänka på, t.ex:

Att ha en budget för vad renoveringen får kosta klar innan man börjar

Annars är det nämligen lätt hänt att renoveringskostnaderna sticker iväg för mycket, vilket förstås gör affären mindre lönsam för dig. Försök därför beräkna vad en rimlig kostnad för renoveringen kan vara och gör sedan ditt yttersta för att hålla dig inom denna budget.

renovera lägenheter

Att man endast överväger lägenheter som verkligen har ett renoveringsbehov

Annars kan det vara så att man gör en hel del jobb och inte får ut så mycket för detta. Så fast det kan kännas lockande att välja objekt där renoveringsbehovet är litet, är detta sällan det smartare valet rent ekonomiskt.

Lär dig vad folk uppskattar mest i renoveringsväg

T.ex. fräscha kök och badrum anses viktiga av många, och då är det förstås vettigt att lägga ned mest krut på detta, som anses vara betydelsefullt, istället för på ”mindre viktiga” element. Läs därför på om vad som kan öka en lägenhets värde mest ordentligt innan du sätter igång.

Det är viktigt att själv lära sig så mycket man kan om den marknad man är intresserad av

Då bostadsmarknaden skiljer sig åt mycket på olika orter, i olika områden på en och samma ort och så vidare. För att man ska kunna göra en riktigt god affär gäller det att förstå dessa skillnader, vad som uppskattas av den målgrupp man har och så vidare. Renoverar du i Stockholms innerstad kommer inte alls samma saker att vara uppskattade som på landsbygden, för att bara nämna ett uppenbart exempel.

Försök alltid skapa mervärden om det går

Istället för att ”bara” fräscha till, så att säga. Kan du ta ned väggar eller sätta upp dem (och på så vis skapa extra rum som inte fanns förr, exempelvis), planera en lägenhet på ett smartare och platssparande sätt eller liknande kommer detta nämligen att öka lägenhetens värde mer än om den bara blir snyggare och känns finare. Det är därför alltid att rekommendera att man försöker läsa på om dessa möjligheter också, för det krävs en hel del kunskap för att kunna se sådana möjligheter.

Glöm inte att du alltid tar en risk

Och kanske inte får ut så mycket som du hade trott eller önskat för en lägenhet trots allt, av olika skäl. Detta går det inte att komma ifrån, och det innebär egentligen två saker:

1. Du bör inte försöka dig på detta om du tvingas ta lån till renoveringarna, för då kan detta bli en långt ifrån lönsam affär.
2. Du måste vara av den risktagande sorten för att gilla denna sorts projekt, annars kan ett renoveringsobjekt bli ett orosmoment för dig istället. Det är därför verkligen a och o att känna sig själv innan man ger sig in på denna sorts projekt.