Att resa är en stor passion för många, vilket gör att väldigt många drömmer om att jobba som reseskribenter, alltså att skriva resguider för olika resetidningar och resesajter, med mera. Detta är faktiskt något som är fullt möjligt, bara man har realistiska förväntningar på detta, för det är få som lyckas försörja sig helt och hållet som reseskribenter, för de flesta är detta istället ett extraknäck, som kombineras med andra arbeten eller sätt att tjäna pengar på.
Att jobba som reseskribent betyder inte heller att du får resor betalda, för i de allra flesta fall så betalar man själv sin resa, sitt boende, sina omkostnader och så vidare, och så får man betalt för artikeln man skrivit i efterhand. Man måste alltså själv ha pengar att lägga ut på detta initialt för att kunna jobba med detta.
Fördel om man kan ta sina egna foton
Det är även viktigt att veta att de flesta uppdragsgivare som anlitar reseskribenter föredrar att man även kan ta sina egna foton. Det kan givetvis inte alla, men preferensen för den som kan det brukar vara stark, så kan du inte redan fota, försök lära dig det, så ökar du dina chanser för att få bra reseskribentsjobb framöver väldigt mycket. Det går dock, om man har tur, att jobba med detta utan att ta foton själv, men då är det ofta vanligt att man själv måste hitta fotografen man jobbar med åtminstone. Men då måste du givetvis dra av de pengar du behöver betala till fotografen från ditt eget arvode, så du får med andra ord mindre pengar själv om du jobbar på detta vis.
Konkurrensen i branschen är vidare mycket stor, så i ett så tidigt skede som möjligt bör du börja bygga upp en portfölj med arbetsprover, dvs. artiklar som du skrivit tidigare, som du kan visa upp för potentiella arbetsgivare. Det går nämligen inte bara att höra av sig till resesajter och resetidningar och säga att man vill skriva åt dem, utan man måste ha en konkret artikelide att komma med för att de ska nappa.
Hitta udda resmål
Tänk även på att ju mer unik din artikelidé är, desto större är förstås chanserna för att potentiella arbetsgivare nappar på den. Skriv därför inte om de vanligaste resmålen, som Paris, New York, Barcelona, London med mera, för detta kommer sällan någon att vara intresserad av. Gäller det istället en artikel med en lite mer udda vinkel eller om ett mer udda resmål är dina chanser att få artikeln publicerad och få betalt för den betydligt bättre.
Ju mer nischad din ide är, desto bättre är det därför, fast de flesta inte tror det, för de flesta andra idéer är redan ”gjorda”, både av arbetsgivaren man vänder sig till, och av deras konkurrenter, och ingen gillar upprepning. Däremot är allt som är ”nytt” och ”hett” valuta i branschen, så detta är vad du ska sträva efter på alla vis, om du bara kan. Detta betyder förstås att du för att bli en framgångsrik reseskribent i det långa loppet även behöver hålla dig ajour med nyheter i resebranschen, och annat som kan vara av intresse för dina läsare.