Meny Stäng

Så hittar och hanterar du rätt kreditkort

hitta kreditkort

Idag har nästan alla någon form av kreditkort. Det kan vara ett bensinkort, ett resekort eller ett ”vanligt” kreditkort som du fått av din bank. Utbudet är minst sagt stort och korten kan skilja sig från varandra väldigt mycket. Exempelvis har en del betydligt fler bonusar än andra. Det alla kort har gemensamt är dock att de behöver skötas på ett ansvarsfullt sätt för att vara en tillgång och inte ett problem. Nedan får du tips på hur du hittar rätt kreditkort samt vad du bör vara uppmärksam på.

Var brukar du handla?

Som nämnt finns det stora skillnader mellan olika kort. En del ger bonusar och rabatter på resor, medan andra bara ger poäng på vad du handlar i matbutiken. Innan du väljer kort bör du alltså fundera på var du brukar handla. Då kan du få ut så mycket som möjligt av kortet. Att få bonuspoäng i webbutiker är kanske ingen höjdare om du aldrig handlar på nätet.

Vilka bonusar föredrar du?

Olika kort kommer med olika bonusar. Vill du få cashback, rabatter eller företräde på konserter och andra event? Kolla upp exakt hur belöningssystemet ser ut innan du ansöker om ett kort. På så vis kan du få just den typ av bonus som du gillar mest. Tänk också på att vissa kort är betydligt mer generösa med bonusar än andra. Varför inte välja kreditkortet som ger dig flest?

Jämför kort

Det breda utbudet av kreditkort gör det ofta svårt att välja. Därför är det viktigt att du vet vilken typ av kort du är ute efter. Men för att snabbt kunna hitta många olika alternativ rekommenderas det att besöka en jämförelsesajt. Exempelvis hos sajten www.bästkreditkort.nu får du hjälp att jämföra och hitta rätt kreditkort för dig. Då får du upp en lång lista över kort, bland annat många som du kanske aldrig har hört talas om. Dessutom får du även en jämförelse över korten så att du snabbt och enkelt ska kunna se vilket som passar dig bäst.

jämför kreditkort

Så undviker du riskerna med kreditkort

Om du använder ett kreditkort på rätt sätt kan det ge dig många fördelar. Man bör dock vara medveten om att kreditkort även kan innebära risker. Det är viktigt att hålla koll på när du behöver betala tillbaka på kortet, så att det inte tillkommer förseningsavgifter. Om du inte betalar i tid kan fakturan hamna hos inkasso och i värsta fall Kronofogden. Det kan medföra en betalningsanmärkning. En sådan kan ställa till det ordentligt om du t.ex. vill hyra en bostad, ansöka om lån eller teckna ett mobilabonnemang. Därför är det viktigt att du har plats i din ekonomi för att betala tillbaka på kortet varje månad.

Så undviker du riskerna med kreditkort

Det finns även en annan viktig aspekt vad gäller återbetalningen. Du behöver inte betala tillbaka hela beloppet som du använt i slutet av månaden, utan en mindre summa. Det finns ett minsta belopp som ska betalas in månatligen. Även om det kan vara en trygghet är det sällan ett klokt alternativ. Kreditkort har oftast höga räntekostnader. Försök därför att betala tillbaka det nyttjade beloppet så snabbt du kan för att undvika onödiga utgifter för räntan.