Meny Stäng

Så minskar du dina utgifter hemma

spara på utgifter hemma

Oavsett om man lever i ett singelhushåll eller i storfamilj, så är de flesta intresserade av hur man kan minska på kostnader i hemmet.

Här är en lista på smarta tips:

Boende

Det första som är bra att se över är boendekostnaderna. Har du hög hyra kanske du skulle behöva flytta till en mindre och billigare lägenhet. Är du husägare, får man ta en förhandling med sin bank om räntan på huslånen.

Är inget av det möjligt att förändra för tillfället, kan ett smart drag vara att hyra ut ett rum i bostaden till en student. Då får du in extrapengar på ett relativt smidigt sätt och du själv bestämmer under hur lång tid du vill ha en inneboende.

Mat

I nästan alla hushåll är maten en av de största utgifterna. Det viktigaste tipset är att planera sin shopping. Gör en inköpslista och håll dig till den. Spontanhandla inte. Handla mat på extrapris, och erbjudanden så långt det går. Handla efter årstid är också ett bra tips. Svenska grönsaker och rotfrukter är billigast sommar och höst när det finns mycket av dem. Finns det varor i storpack och det är möjligt att frysa in, kan det också spara en hel del pengar mot att du handlar mindre förpackningar. Laga matlådor och frys in så slipper du starta upp ugn och spis varje dag, vilket sparar lite på elen. Det allra viktigaste tipset är att inte slänga rester! Använd rester till någon ny maträtt nästa dag eller frys in resterna, om det är möjligt.

El

El är en kostsam post och det kan vara svårt att ändra sina vanor för att minska på sin elanvändning. Här är några tips: Stäng av alla apparater när du inte använder dem eller inte ens är hemma. På nätter och när du är på jobbet kan du stänga av alla stand-by knappar du har till exempelvis tv, dator och andra apparater. Släck lampor i rum där ingen är. Dra ner någon grad på värmen i huset, om du kan styra över det själv. Har du möjlighet att ha bergvärme i ditt hus, och inte direktverkande el för uppvärmningen, så går inte det på elräkningen. Värmepump är också något att skaffa och använda under den kalla årstiden. Visst drar värmepumpen lite el, men den värmer upp huset och det blir på totalen mindre elförbrukning än om du värmer upp hela huset med direktel.

minska dina utgifter

Samla pant mm

Bli duktig på att verkligen återvinna, så kan du få in många hundralappar, om inte tusenlappar på ett år. Alla pantburkar och flaskor ska återvinnas. Det finns också en app för att panta emballage på återvinningsstationerna. Man scannar alltså även sådant skräp och inte bara läskflaskor, och får poäng som kan bli till pengar. Då bidrar man till det hållbara samhället samtidigt som man får lite pengar. Använd medlemskort på matbutiker så får man ofta rabatter.

Sälj saker

Har du ont om pengar trots alla tips, får du sälja något du har stående. Har du inget, kanske du kan sälja tjänster eller hantverk. Ett tips är att sälja sticklingar från krukväxter.