Meny Stäng

Sälja guld

Många ämnen är värdefulla, men det mest värdefulla ämnet av alla har genom tiderna varit guld, som är det material som kanske behållit sitt värde bäst under flera tusentals år.

Detta betyder förvisso inte att guld alltid är värt lika mycket, för priset på guld kan precis som mycket annat både gå upp och ned, men det har alltid ett relativt högt värde. Detta beror på att det är dyrt att bryta guld och även på att det inte finns hur mycket guld som helst i världen. Detta innebär förstås också att guld är lämpligt att sälja när man behöver extra pengar.

Och guld kan säljas i flera former, vilket allt fler blir medvetna om, tack vare att guldets värde under senare år ökat kraftigt, dels på grund av att de finansiella marknaderna varit osäkra i allmänhet (vilket leder till högre värde för saker som är bestående) men även på grund av att dollarn blivit svagare.

sälja guld

Man kan antingen köpa och sälja guld i fysisk form, vilket är det traditionella sättet att sälja guld på, och då menar vi både guldtackor, guldsmycken och andra guldföremål. Givetvis får du dock mest betalt per gram, ju renare guldet är.

För det är just i gram man anger guldpriser och inget annat.

Det går dock även att köpa och sälja värdepapper i guld, vilket förr inte var så vanligt alls, men tack vare det ökande guldvärdet har detta blivit ett allt mer populärt alternativ.

Vill du sälja värdepapper som har guld som underliggande råvara gör du detta på olika råvarobörser, då det finns särskilda marknadsplatser för detta. Vill du däremot sälja guld i fysisk form, som t.ex. guldsmycken, är det till en guldsmedsbutik, pantbank eller ett företag som gjort just köp av guld till sin specialitet (det finns några olika sådana företag) som du ska vända dig till.

Sälja guld i fysisk form

Framför allt om man säljer guld i fysisk form är det dock viktigt att tänka på att alla företag som köper guld inte betalar lika mycket för det. Därför kan det vara bra att kolla med flera olika köpare vad de kan tänka sig att betala för ditt guld.

Eftersom det numera även är vanligt att man skickar iväg sitt guld då det går att sköta sälj av guld på distans, tack vare vissa Internetbaserade företag som har hemsidor där de lägger ut all information man behöver känna till om man säljer guld till dem, vill vi även påpeka att de i dessa fall, då man alltså skickar iväg sitt guld någonstans, är väldigt viktigt att välja ett säkert transportsätt för guldet. Du måste då alltid skicka iväg guldet med Postens rekommenderade brev och inget annat, och även försäkra din försändelse för att vara på den säkra sidan.

Bara du ser till att göra det hela på ett säkert sätt är det dock en alldeles utmärkt ide att sälja guld eller guldbaserade värdepapper som man har över som man ändå inte behöver. Detta omvandlar ju trots allt något som mest ligger och skräpar där hemma till äkta extra pengar, vilket nog få av oss tackar nej till!