Meny Stäng

Sälja plantor

Har du gröna fingrar och älskar växter, odling och att plantera saker samt behöver lite extra pengar? I så fall vet du väl att du faktiskt kan tjäna en extra slant genom att sälja plantor till andra? Det är nämligen relativt vanligt att folk inte har tillräckligt med tålamod för att vänta på att det de odlar ska växa sig så pass stort att de kan se plantan, utan att de istället vill köpa något mer ”färdigt”. Då kan du odla plantan stor åt dem och ta betalt för detta förstås.

sälja plantor

Många plantor är trots allt relativt lätta att odla, exempelvis chili, paprika, olika örter med mera. Dessa plantor kan sedan köpas av både privatpersoner och t.ex. affärer och stånd med mera, beroende på hur du marknadsför dig och berättar för folk att du odlar plantor.

Populära plantor

Tänk på att framför allt när du precis börjar med denna verksamhet så är det säkrast att hålla sig till mycket populära plantor, som eftertraktas av många. Bland annat Aloe vera, Elefantöra och Paradisträd är väldigt trendiga just nu, så dessa kan räknas som ”säkra kort”. Det samma gäller många örter. Det finns visserligen de som med tiden sedan övergår till mer udda plantor, men eftersom dessa kan vara mer svårsålda om man inte är helt säker på att det finns en marknad för dem är det inget vi rekommenderar för nybörjaren. Med tiden kan det dock vara intressant att nischa sig lite, framför allt om man bor i ett område där många privatpersoner och företag säljer plantor, då detta gör att man skiljer sig lite ur mängden.

Vad du kommer att behöva:

  • Plats att ställa plantorna på, inomhus om du odlar under vintern, eller utomhus om du odlar under sommaren. Växthus kan också vara ett alternativ, om man redan har ett. Vi rekommenderar dock inte att man skaffar ett nytt växthus innan man vet att man verkligen tjänar en del på odlingarna.
  • Jord att odla i.
  • Krukor att odla i.
  • Frön för odling.

Du bör även planera ditt odlande så att du kommer att ha plantor klara under våren och sommaren. Det är nämligen då de flesta skaffar sina plantor, även om det förstås finns vissa undantag till denna regel, men detta är vad som räknas som ”högsäsong” i branschen åtminstone. Därför bör du inte odla just under denna period, utan då ska du helst ha det mesta klart för försäljning istället.

plantera

Fundera även på hur du ska nå ut till potentiella kunder i ett så tidigt skede som möjligt, för precis som med alla andra affärsverksamheter är marknadsföring av verksamheten a och o för att lyckas. Är tanken att det ska vara en relativt lokal verksamhet behöver du hitta lokaltidningar, lokala annonsmarknader, lokala webbsajter med mera att annonsera på och så vidare. Med tiden är det förstås möjligt att folk kommer att rekommendera dig och dina plantor åt vänner och familj, men räkna med att du initialt kommer att behöva lägga ned en hel del tid och möda på marknadsföring för kunderna kommer inte att hitta dig av sig själva.