Meny Stäng

Sälja ved

Har du en tomt eller marker med mycket träd? I så fall vet du väl att detta kan göra det möjligt för dig att tjäna en extra slant? Numera kan man nämligen sälja brasved till mycket bra priser, bara man har lite framförhållning och hugger veden under våren, för att sedan låta den torka under sommaren och sedan sälja den under hösten, då behovet av ved ökar.

Många som behöver ved vill nämligen inte lägga ned tid och möda på att skaffa fram denna själv, vilket gör att de hellre väljer att köpa detta av någon annan som har ved över, och detta kan man då tjäna fint på.

Några av de förutsättningar som man måste ha:

Att man har en plats där man kan låta veden ligga och torka under en period. Det behöver dock absolut inte röra sig om en speciell plats med särskilda egenskaper eller liknande, utan många utrymmen kan passa för detta ändamål, exempelvis vedbodar, lador, kallgarage och liknande. Hur stort utrymmet behöver vara beror förstås på hur mycket ved du vill torka.

sälja ved

Har du inte nog med träd för att hugga ned till ved själv kan du även köpa skräptimmer. Det är timmer som håller så pass dålig kvalitet att man inte kan göra brädor av det, men som dock duger för ved, som man hugger i bitar. Fast alla tänker på det, är därför inte egna träd och marker egentligen ett måste för att kunna sälja ved, även om det underlättar.

Att man vet vad folk tar för ved där man bor. Ved kostar nämligen olika mycket beroende på var i landet man befinner sig. På vissa orter kan du därför ta ut väldigt mycket mer för veden än på andra, men för att du ska lyckas sälja ved måste du komma fram till vad ett attraktivt pris för ved är där just du bor. Kolla alltid detta i ett så tidigt skede som möjligt, via Blocket eller liknande, för att skapa dig en realistisk uppfattning om vilka priser det rör sig om.

Att du kan leverera veden till kunderna är inget måste, för det är många som kan tänka sig att hämta upp veden själva också. Men skulle du även kunna ordna med transport av veden till köparen är det ett stort plus som kan räknas som en konkurrensfördel.

Kapa och klyva veden

Du måste givetvis även ha någon slags verktyg för att kapa och klyva ved. Man kan göra detta med bara en motorsåg om man vill det, men framför allt om man vill göra denna del av arbetet så lätt för sig som möjligt eller tänker kapa mycket ved kan det vara vettigt att skaffa en mer avancerad maskin för detta ändamål. Det finns många att välja på och tänk på att om du inte förstår skillnaderna olika vedmaskiner emellan så väl så kan du ofta hyra maskinerna innan du köper dem för att på så vis bekanta dig med dem i lugn och ro. Här hittar du ett test av vedklyvar.