Meny Stäng

Samla flaskor och tomburkar

Ett sätt att tjäna lite extra pengar på, som många kanske inte ens tänker på, är att samla flaskor och tomburkar och sedan panta dessa. Detta är, till skillnad från de flesta andra extraknäck som man kan ägna sig åt, inte bara bra för plånboken utan även för miljön, då det är vettigt att återvinna allt som bara återvinnas kan, istället för att låta burkar och flaskor ligga ute någonstans. Du bidrar även till att göra din omgivning snyggare och trevligare, samtidigt som du själv är ute i friska luften (för man samlar ju i regel på detta utomhus) och rör på dig och får motion, så detta lite udda extraknäcket har helt enkelt flera fördelar!

panta burkar

För att komma igång med detta extraknäck behöver du för det första några stora säckar eller påsar som du kan samla flaskorna och burkarna i. Ju större, desto bättre, skulle man kunna säga, för då ryms det även mer i kassarna eller påsarna, vilket gör att du kan få med dig mer under en och samma runda.

Var kan du hitta många pantburkar?

Du bör även fundera på var du skulle kunna hitta många flaskor eller burkar på den ort där du bor. Detta varierar nämligen mellan olika orter, men på de flesta orter finns det några ställen där detta kan hittas med jämna mellanrum åtminstone, så vida andra inte redan samlar flaskor och burkar där åtminstone.

Det är även smart att fundera på när det kan tänkas finnas mest flaskor och burkar på dessa platser, för givetvis är det så att man kan samla mest efter stora evenemang eller de kvällar då många går ut och kanske är lite onyktra och inte har orken att lägga undan eller slänga burkar och flaskor som sig bör. Vid dessa tidpunkter måste du nämligen bege dig ut för att samla på dig det du kan, även om det kanske inte är den mest bekväma tidpunkten för dig själv egentligen. (I många städer städas t.ex. trottoarer och liknande under de tidiga morgontimmarna, vilket gör att den som vill kunna samla upp det som ligger på dem innan det måste samla på natten, för att bara nämna ett exempel).

Förvara tomburkar och flaskor

Du bör även fundera på var du kommer att förvara alla burkar och flaskor du lyckas samla tills du kan panta dem. De flesta kan trots allt inte panta allt de hittar omgående, kanske för att närmaste pantställe inte ligger så nära, för att de samlar vid lite konstiga tidpunkter och så vidare. Och framför allt om man är duktig och kan samla på sig väldigt mycket, kan flaskorna och burkarna man samlar ta upp ganska mycket plats, så det är verkligen vettigt att välja ut den plats där man vill att de ska stå i ett så tidigt skede som möjligt. Tänk även på att vissa burkar och flaskor kanske inte är de renaste alla gånger, och att de kan läcka lite grann så släng dem absolut inte på ett underlag du är allt för rädd om eller på en vit soffa eller liknande!