Meny Stäng

Samla på autografer

Samla på autografer

Att samla på saker är vanligt förekommande. Vad det dock samlas på kan vara väldigt spritt. Den äldre generationen har varit bra på att bevara saker och ting, möjligen för att det förr fanns mindre materiella ting i omlopp. Idag är det större produktion av varor och materiella ting, vilket gör att värdet på dessa minskar då det är många som äger likadana saker. Nutidens saker produceras även ofta i fabriker, det är mindre vanligt att hantverk sker av den enskilde, vilket blir ytterligare en bidragande faktor att värdeminskning sker. Det ger större chans för en högre värdering av något när det är en sällsynt produkt, som är ovanligt förekommande.

Autografer med värde

Autografer är något som aldrig går ur tiden. Just autografer har det samlats på i urminnes tider, de sparas och går vidare genom generationer. Anledningen till att autografers värde består är för att de inte massproduceras och att de har skrivits för hand av den celebritet som gjort det.

Det kan finnas ett högt värde i autografer, det beroende på vem som har skrivit den. De personer som blivit uppmärksammade för något, oavsett för vilken orsak, så stiger autograferna i värde. Personer som inte är omnämnda och som inte besitter ett högt kändisskap, där kan autograferna vara lägre värderade.

Beroende på vem som skrivit autografen så ger det ett visst värde. Värdet kan bli högre om det är en celebritet som avlidit, men som uträttat något som ändå lever vidare. Förutom autografer kan även en känd persons ägodelar vara attraktiva för samlare, till exempel en fotbollsspelares matchtröja eller fotbollsskor.

Utmaningen med autografers hållbarhet

Digitala autografer kan skapas via datorer. Det är vanligt att produkter marknadsförs med en autograf på, om det är en känd person skapat produkten i fråga. En digital autograf är dock ej värdefull och dessa går inte att tjäna pengar på. Annat är det med handskrivna autografer, det är dessa som kan vara högt värderade om den är skriven av en känd person.

En utmaning med handskrivna autografer är hållbarheten i dem. Det är viktigt att skydda autografen ordentligt, utan att förstöra den. En skriven autograf på vanlig papper, som inte skyddas, är hög risk att den bleknar med tiden. För att skydda pappret går det att få hjälp på olika sätt. Det går att laminera autografen, det ger ett skyddande hölje av plast vilket ger en lång livslängd för pappret. Det finns även medel att pensla över pappret, för att också skydda både skriften och pappret i sig.

Var hitta köpare av autografer?

För att få ut högsta möjliga ersättning för autografen så gäller det att ha rätt tajming, även lite tur för att hitta en intressent. Det finns auktioner där värdefulla föremål säljs, att där ha med sig en autograf är en bra idé. Ibland kan det hända att det inte erbjuds vad som önskas på auktioner, med det så är det bra att ha ett utgångspris, för att den inte ska säljas vidare för mindre pris än önskat.

Internet är även utbrett idag över hela landet, så även över hela världen. Är det en autograf av en världskänd person så kan internet vara ett bra forum för att söka efter en köpare. Det finns auktionssidor där det går att lägga upp saker för försäljning, en text och bild på autografen gör att annonsen blir väldigt trovärdig, vilket i sin tur kan leda till fler intressenter.