Meny Stäng

Sänk elkostnaden hemma

sänk elkostnader

Tips och tricks för att dra ner på elkostnaden är alla intresserade av. Bor du i villa kan det bli stor skillnad på summan på elräkningen om du är mer medveten om hur du använder el i ditt hem.

Elavtal

Det första som är vanligt att tänka på är om man kan byta elavtal till ett med förmånligare kilowattpris. Då tittar man också på var elen kommer ifrån: vattenkraft, vindkraft osv.

Dra ner på värmen hemma

Sänk inomhusvärmen någon grad så tjänar du genast in pengar.

Värmepanna

Har du bostad med en värmepanna som går på jordvärme, värms bostaden upp via pannan och inte via elen, vilket sparar en hel del på elräkningen. Själva pannan går förstås på el men det är en bråkdel av kostnaden mot att uppvärmningen går via elräkningen.

Ledlampor

Byt ut äldre ljuskällor mot ledlampor, vilka är energisnålare. Det kostar att köpa lamporna, men sen drar de mindre kilowatt än äldre glödlampor och är mer miljövänliga.

Stäng av det du kan

Många låter tv, dator, klockradio och andra apparater vara på stand-by när de inte används. Kommer man ihåg att stänga av alla dessa på nätter och när man inte är hemma, sparar det många timmars el, om man räknar på ett helt år. I en flerbarnsfamilj kanske varje person har en egen dator, egen tv på rummet, samt andra elektriska apparater som är inkopplade, utan att man reflekterar över det. Använd timer om det är svårt att komma ihåg att stänga av på kvällen.

stäng av elen

Tvätt och diskmaskiner

Ett vanligt förekommande råd är att inte tvätta eller köra diskmaskinen på tider då ”alla” gör detsamma, för då är elpriset högre. Tvätta sent på kvällen eller natten, kör diskmaskinen på samma sätt. En varning runt detta är dock att tvättar man när ingen är hemma, och det skulle hända något med maskinen, kan det bli en dyr kostnad.

Dusch, bad

Om hushållet har badkar, avstå från att bada och duscha hellre, eftersom det drar el att värma upp vattnet. Duschar ni, dra ner på tiden, för att spara ännu mer vatten och i förlängningen, på elräkningen.

Matlagning

Det drar el att värma upp ugn och spisplattor, så det är bra att tänka på att laga mat till flera måltider, när man ändå är igång. Det drar mindre el att värma en matlåda i mikrovågsugnen, än att värma mat i ugn eller i stekpannan.

Det viktiga är att alla i samma hushåll ser över sina vanor, för det är det invanda beteendet som är boven för de flesta. Vi är så vana att alltid ha tillgång till el, och bara trycka på knappen, så alla måste dra sitt strå till stacken.

Kan man bli mer medveten och ändra sin elanvändning är det en väg till att på ett långsiktigt sätt minska elkostnaden.