Meny Stäng

Skogens guld

Skogen är en bra plats att vistas på av många skäl. Många upplever en känsla av lugn när de befinner sig där. Där går det att slippa undan alla måsten och alla höga ljud. Du kan strosa runt i lugn och ro, enbart med sällskap av fågelsång och träd som vajar i vinden. Något som gör det hela ännu bättre är att du faktiskt kan kombinera ditt fridfulla skogsbesök med möjligheten att tjäna extra pengar. Du kan ägna din tid i skogen åt att plocka antingen bär eller svamp, och tjäna en hel del extra under några månader.

Plocka svamp när sommar går mot höst

När sommaren går mot höst är det en bra tid att hitta svamp i skogarna. Om du är en van svampplockare har du kanske några favoritplatser dit du brukar söka dig för att plocka skogens guld, det vill säga kantareller. Det finns förstås även andra svampsorter som du kan plocka för att sedan sälja, om du vill ägna mer tid åt skogspromenader och svampplockning. Såväl Karl Johan som trattkantareller med flera andra är populära svampar som många tycker om att äta i olika former. Om du hittar bra ställen att plocka på har du goda chanser att kunna få med dig stora mängder svamp hem, som du sedan kan rensa för att så småningom sälja vidare. Det finns en stor efterfrågan på svamp, i synnerhet kantareller, så om du plockar mer än du själv har bruk för kan du mycket väl sälja dem vidare utan några större problem. Att sätta ett rimligt pris bör inte vara svårt. Du kan utgå från vad andra tar för pris i ditt närområde, och lägga dig på ungefär samma nivå. Om du vill klara dig bättre i konkurrensen kan du lägga dig något under. Kom dock ihåg att inte sälja din skörd till ett lägre pris än du egentligen tycker att det är värt. Du lägger trots allt både tid och möda på att plocka och rensa.

Plocka olika typer av bär

Du kanske hellre plockar bär än svamp. Det finns ingen anledning till oro. Du kan tjäna en hel del extra pengar ändå. Det finns nämligen stor efterfrågan även på bär. Det är förstås främst två typer av bär de flesta tänker på och det är lingon och blåbär. I vissa delar av landet kan du dock även göra andra typer av bärskördar. Där går det till exempel att hitta hjortron, ett bär som många uppskattar och gärna köper om de får möjlighet. Om du plockar bär gör du det kanske först och främst för att kunna bli självförsörjande vad gäller lingonsylt, blåbärssylt och pajer. Många gånger får du dock med dig mycket större skördar hem än vad du själv kan ta vara på. Om du då rensar bären och lägger ut dem till försäljning, kan du ofta sälja bären redan samma dag. Många vill ladda upp med hemgjord sylt inför hösten, och det finns ständigt en stor efterfrågan på lingon. Om du även har blåbär eller hjortron att sälja kan det ge ytterligare ett tillskott på kontot.