Meny Stäng

Skriva texter

Tycker du om att skriva? Har du liksom många andra skribenter drömmar om ett liv som författare där du får förmedla din historia på ditt sätt och samtidigt tjäna storkovan? Har du kämpat med hundratals litterära idéer genom åren utan att de leder någonvart? Känns det som att vardagens ansvar och åtaganden alltid kommer i vägen för ditt skrivande? Vad sägs om att bli skribent?

För dig som tycker om att skriva kan det här verkligen vara någonting att begrunda. Att skriva innebär ju faktiskt inte enbart att komma på en fantastisk historia och sedan skapa ett skönlitterärt mästerverk. I grund och botten handlar det om att använda sina kreativa egenskaper för att berätta någonting med hjälp av det skrivna ordet. Vad du sedan berättar är faktiskt inte lika viktigt, för känslan är faktiskt densamma.

jobba som skribent

Det finns några vägar att gå för dig som vill tjäna pengar på att skriva texter online. Ett vanligt fenomen är att bli frilansskribent, och med den digitala marknadens nuvarande och framtida omfattning kommer webb- och reklamskribenter bli mer och mer eftertraktade. Konkurrensen är stor, men för dig som tycker om att skriva och vill göra det på heltid kommer det att lossna med tiden! Här följer några vägar du kan ta för att tjäna pengar på att skriva texter online.

  • Reklamskribent/copywriter(produktbeskrivningar, reklamslogans, rubriker etc.)
  • Content writer(relevant, informativ och sökmotoroptimerad text, ex. företagsblogg)
  • Bloggar
  • Tidningsartiklar
  • Recensioner(film, TV-spel, restauranger, resemål etc.)
  • E-böcker/PDF-böcker
  • E-noveller/PDF-noveller

Så här går det till…

1. Research

Det viktigaste för dig som skribent är att göra din research. För att kunna berätta någonting utifrån någon annans premisser krävs att du förstår vad det är han eller hon vill berätta. Oavsett om det handlar om en landningssida, några produktbeskrivningar, en kampanjtext eller en filmrecension är det viktigt att du är medveten om vad som är relevant för både temat och läsaren. Ju mer du vet om det aktuella ämnet desto bättre är det, för med rätt kunskap har du lättare att berätta det du är anlitad för med dina egna ord. Det ger i regel en mer levande text som lättare gör intryck på läsaren.

bli skribent

2. Utkastet

Vänj dig vid att det aldrig blir bra första gången. Var inte så dömande i det här skedet, du kommer gå igenom texten några gånger innan den är redo för leverans. När du skriver är det viktigt att du använder dina egna ord tillsammans med den kunskap du har erhållit från din research, för det är vad som kommer göra texten levande En tumregel är att ju mer material du har desto lättare blir det. I övrigt är det bara att skriva på. Stavfel och grammatiska felsteg har ingen större roll i det här skedet.

3. Låt texten vila

När du skriver för att tjäna pengar online skriver du för kunder och eventuellt ett stort antal läsare. Av den anledningen är det viktigt att aldrig förhasta sig. Planering är A och O för att du ska få tid att låta texten vila, för ibland kan det bli tidspress. Ofta räcker det med att göra någonting helt annat under en timme för att kunna se på texten med nya ögon. 12 timmar är det optimala, men som skribent är det inte alltid en möjlighet. Se till att alltid planera in tid för att låta texten vila innan du inleder redigeringsprocessen!

4. Redigeringen

Redigeringen är den kanske viktigaste delen av alltihop, för det är här du bedömer din egen förmåga och gör bra till perfekt. Det är här du ser över dina egna tankegångar och med hjälp av konstruktiv självkritik slipar till kanterna på texten. När du skriver för kunder/läsare så är det viktigt att texten är tydlig samt att du har redigerat borta alla stavfel, och det är precis vad du ska göra nu. Har du låtit texten vila så är det lättare att se på texten mer objektivt. Har man lagt mycket tid på en text är det lätt att förälska sig i den, och det är dem känslan du behöver göra dig av med. Redigeringen blir betydligt lindrigare om du kan se på den kritiskt. Kom ihåg att det aldrig blir bra från början!

5. Sökmotoroptimering

Den här delen hör ihop med redigeringen för webbskribenter, men den bör utföras separat för att det ska bli så effektivt som möjligt. I en löpande text på webben är det viktigt att ha koll på vad som är relevant för ämnet. Att känna till sökmotoroptimering är att känna till vad som attraherar Google. Exakt vad det är råder det delade meningar om, men en sak är säker: Tydliga, korrekta och relevanta texter föredras alltid! Se till att inte linda in saker, utan var rak och tydlig i ditt språk. Med hjälp av verktyg som Google Keyword Planner kan du ta reda på exakt vilka ord dina kunder/läsare använder för sökningar inom ditt ämne. Rekommenderas!

6. Leverans

Dags att skilja dig från texten! Det har varit en händelserik tid, men nu är den över, Din skapelse ska levereras. Kreativitet ska förvandlas till pengar på kontot. Det kan vara svårt att ta det sista steget och verkligen lämna över texten, men när du ser din text på sin plats på kundens hemsida, kampanjsida eller dylikt så kommer det vara värt det. Den känslan är guld värd, glöm aldrig det!

Avslutningsvis

Så här ser egentligen processen ut oavsett vad det är du skriver. Skriver du om någonting du redan kan så ryker förstås research-delen, men resten kvarstår. Skriver du recensioner om filmer innebär din research att titta på film. Att tjäna pengar på att skriva texter är ett privilegium för dig som tycker om att skriva. Det krävs en del tid samt en rejäl skopa passion för att det ska bli verklighet, men det gäller oavsett vad du önskar tjäna pengar på. Möjligheterna online är oändliga, och marknadsföringen är någonting som aldrig stannar upp. Vad är det man säger? Syns du inte på webben så finns du inte. Hjälp både dig själv och andra till en kvalitativ synlighet på webben redan idag!