Meny Stäng

Spela in en Podcast

Det är vettigt att försöka dra nytta av ny teknik för att tjäna pengar, och en modern uppfinning som kan göra att du tjänar extra pengar är podcasten, på svenska ofta kallat podden. Podcasts kan motsvaras vid dagens nutida radio. Många gillar att lyssna på något trevligt när de lagar mat, diskar, är ute och joggar eller pendlar till jobbet. Men de tycker kanske att traditionell radio inte riktigt håller måttet av olika skäl. Kanske för att det inte håller tillräckligt hög kvalitet eller för att det helt enkelt är för reklamtätt.

podcast

Poddar kan visserligen innehålla viss reklam idag, men det rör sig om betydligt mindre mängder än vanlig radio och dessutom är det vanligt att poddar har en viss inriktning, vilket gör det lättare att hitta en podd vars innehåll man verkligen är intresserad av och gillar än vad det är att hitta en motsvarande radiokanal.

Att tjäna pengar på sin podd

Ofta liknas poddar vid bloggar, som blev en viktig inkomstkälla för många bloggare för några år sedan, och principen är mycket riktigt den samma. Vill man tjäna pengar på en podd gäller det dock att inte vara allt för reklamtät eller övertydlig med vilka som sponsrar en, utan precis som med bloggar bör innehållet komma i första hand, även om man kan komplettera detta med väl vald reklam så småningom om man vill det. Många som lyssnar på poddar börjar nämligen numera förstå att reklam är ett måste för att poddar ska kunna leva kvar som fenomen, men vi rekommenderar ändå att man använder sig av en viss fingertoppskänsla för att reklamen inte ska uppfattas som allt för störande.

spela-in-podcast

Du behöver inte ha särskilt avancerad utrustning för att komma igång med en podcast, men viss utrustning krävs givetvis. Vår rekommendering är dessutom att du väljer ett tydligt ämne för podden, det brukar nämligen bli lättast att profilera sig så, för allt för allmänna poddar som handlar om allt möjligt slår sällan igenom på alls samma vis som mer specifika poddar som håller sig till ett enda ämne. Dock är det givetvis ett måste att ämnet du väljer är ett som du verkligen gillar och kan en hel del om, för det kommer förmodligen att krävas att du driver din podd ett bra tag för att den verkligen ska slå igenom ordentligt. De flesta podcastar blir nämligen inte en hit över natt, utan det rör sig om en längre process än så, helt klart.

Var unik

Gör dock inte det vanliga felet att försöka härma redan framgångsrika poddar som du exempelvis gillar väldigt mycket själv. För kopior funkar sällan bra i något sammanhang, och poddvärlden är absolut inget undantag. Det är därför ett måste att försöka komma på, om inte ett helt nytt ämne, en ny vinkel eller variant av ämnet åtminstone för att man ska sticka ut ur mängden och väcka tillräckligt med intresse hos lyssnare för att lyckas som poddinnehavare. Dock finns det inget som hindrar dig från att intervjua andra som poddar eller bjuda in t.e. kändisar för ett samtal på podden, det kan istället vara ett bra knep för att väcka uppmärksamhet, men härma alltså inte andra rakt av!